Zoek

Historische molenroute o.l.v. gidsen bijzonder geslaagd.

19-08-2018

21 juli en 18 augustus 2018

Historische molenroute op deze data bijzonder geslaagd!

Na de ontvangst met koffie en vlaai was er een introductie met foto’s en tekeningen over de zes verdwenen molens van Well. Zeventien en vijftien deelnemers liepen mee met Joost Schoenmakers, André Simons en Henk Valckx. Een gemixte groep jongeren en volwassenen uit Afferden, Aijen, Duitsland en Well waren de deelnemers. Henk gaf aan dat de watermolen dichterbij de huidige rotonde op de Rijksweg kan hebben gelegen en de Molenbeek vroeger dwars over de “maïsplak” liep. Na de extreem droge periode zijn daar met een drone duidelijk lijnen, patronen met een lichtere kleur te onderscheiden. De exacte ligging van deze watermolen, de oudste molen van Well, blijft onderwerp van onderzoek. Volgens onze oud burgemeester, Wellenaar Gerard Peters, lag hij ca. 500 meter ten noorden van de Rijksweg.

Vervolgens ontving de heer Ruelfs, eigenaar van de villa op de Molenberg, de groep en gaf uitleg en enkele documenten uit 1789 over de kasteelvrouw Douariere De Liedel-Coget. Ook de molenaar Wilhelm Teulings van de Michelsmolen uit het Knikkerdorp kwam ter sprake. In 1865 erfde Peter van de Braak deze molen.

Andrė Simons vertelde over het ontstaan van Well, de vroegere toegang tot het kasteel en de torenruïne, die een tijd lang torenmolen was, de eerste windmolen van Well? In de torenruïne bekeken wij de 15 natuurstenen die de kruiring droegen, waarmee de molen op de wind gezet kon worden, het Vlaams verband, de schoorsteen ( bierbrouwerij met eesttegels ) de ijskelder en de munitiewerkplaats. 

Kortom, twee geslaagde ochtenden en middagen, met dank aan de gidsen Joost, Henk en André, verder Ger en Marion Peters en Ger Koch voor hun bijdrage in de Buun.

 

Zie ook onze MOLEN PAGINA'S