Zoek

Archief Well besteedt ook aandacht aan restauratie

18-02-2019

18-02-2019

Vorig jaar ontvingen wij van Mia Terburg – Rutten een houten krat met lege Hertwell limonadeflesjes. Brouwerij 'Het Hert' van de familie Koppers in de Grotestraat (nu nr.52) was vanaf 1870  een begrip in Well. Herman Koppers (onderstaande foto) begon ca.1930, nadat de bierproductie in 1928 gestopt was, met het produceren van de alom bekende Hertwell limonade en siroop, Het kratje was, in tegenstelling tot de flesjes, in een niet te beste staat. Houtwormen hadden zich tegoed gedaan aan het hout. We vonden in Hans Derks iemand die bereid was om deze krat te restaureren. Hij heeft lang gezocht naar de juiste houtsoort en kleur om de vermolmde houten delen te vervangen. Zie op bovenstaande foto resultaat. 

 

Accordeon

Diezelfde Mia Terburg schonk ons een accordeon (trekbuul) uit de erfenis van haar opa Antoon Rutten, die aan de Rijksweg in de Bosserheide van 1928 tot 1941 uitbater was van café  ‘Klein Amsterdam’ Volgens Mia is dit instrument ook wel eens gebruikt  in het logement van Jan den Duvel. Hans Derks is momenteel ook bezig deze ‘trekbuul’ op te knappen en weer enigszins toonbaar te maken. We zijn benieuwd naar het resultaat. Ook dit stukje Wells erfgoed willen we natuurlijk voor het nageslacht bewaren.

Joertsenest

Wat ook nog onze aandacht heeft is het kunstwerk dat een gedeelte van de tweede helft van de vorige eeuw aan  de gevel van de kleuterschool ‘De Joertsenest” was bevestigd.

Toen dit pand werd gesloopt heeft overbuurman Huub Engels de resten van dit kunstwerk uit het puin gehaald en jaren geleden bij ons in bewaring gegeven. We hebben enkele weken terug een avond gepuzzeld om te kijken in hoeverre het nog compleet is. Het bleek dat dit kunstwerk nog voor ongeveer 95% compleet is. We zijn nu aan het bekijken of het te restaureren is en hoe. Met uiteindelijk als doel, mits haalbaar, dit prachtige kunstwerk ergens in de openbare ruimte in Well weer een plek te geven.