Zoek

Onthulling van monument 'Wing of Freedom' 4 maart 2020.

12-02-2020

De tragische vlucht van de bommenwerper Lancaster Mk III,  ED449

 

Op vrijdag 12 maart 1943 aan het begin van de avond, vertrok de AVRO Lancaster MK III bommenwerper met registratienummer ED449 VN-T vanaf een vliegveld nabij het dorp Skellingthorpe, zo'n 30 kilometer oostelijk van de Engelse industriestad Sheffield, bekend om de productie van hoogwaardig roestvrijstaal, voor een missie naar Essen in het Roergebied. De bemanning bestond uit twee Canadezen en vijf Engelsen.

Na zo'n 495 kilometer te hebben gevlogen in zuidoostelijke richting, werd het toestel die avond rond 21:25 uur uit de lucht geschoten door Oberleutnant Manfred Meurer. Meurer was opgestegen vanaf Fliegerhorst Venlo. Hij vloog in zijn Messerschmitt Me 110 deze bommenwerper tegemoet en zag kans om het bijna 30 ton wegende toestel neer te halen. De Lancaster stortte met zijn volledige bommenlast neer in het Aijermeer, zoals het gebied wordt genoemd dat wij nu kennen als het terrein ten zuiden van de Ontginningsweg in Nieuw Bergen, Limburg.

Bij deze vliegtuigcrash blijkt op één na de gehele bemanning om het leven te zijn gekomen. Het verhaal van staartschutter Victor Kissick blijkt namelijk een andere wending te hebben gekregen. Hij is later gevonden met twee gebroken benen en een kogel in zijn hoofd. Waarschijnlijk het werk van een vijandelijke patrouille.

Het lichaam van Kissick werd voorlopig begraven in Venlo en is later herbegraven op Jonkerbos in Nijmegen, waar ook zijn kameraden van die tragische missie hun laatste rustplaats hebben gekregen. Een en ander blijkt uit een rapport van Dutch Airwar Studygroup 1939-1945, aangevuld met persoonlijke verhalen van getuigen uit die tijd.

Op woensdag 4 maart aanstaande zal er ter nagedachtenis aan deze bemanning, en ook aan 27 andere vliegtuigcrashes die hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep, Bergen en de Duitse gemeente Weeze, een plechtigheid plaatsvinden. In het kader van 75 jaar Vrijheid wordt er een monument onthuld. De grensoverschrijdende werkgroep Wings of Freedom is al enige tijd bezig om van dit monument een hoogtepunt te maken in de herdenking aan alle inzet die destijds heeft plaatsgevonden door vooral jonge, bevlogen mannen, om onze vrijheid weer te verkrijgen; te herwinnen. Vele mensenlevens zijn bij die inzet helaas verloren gegaan, maar nog veel meer levens zijn gespaard. 

Op de locatie aan de Ontginningsweg te Nieuw Bergen komt een monument in de vorm van een kunstwerk. Hier is de Lancaster bommenwerper neergestort en daarbij is de vleugel afgebroken en rechtop in de grond blijven steken. Er is gekozen voor een kunstwerk in de vorm van een afgebroken vliegtuig vleugel. De Venrayse kunstenaar Jan Driessen is de ontwerper van de ‘Wing’  en werd gemaakt door de kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek. Hij maakt veelal werken uit ijzer en staal.

De onthulling is voor IEDEREEN toegankelijk en hierbij zijn ook nabestaanden uit Engeland en Canada van genoemde crash aanwezig.

Ga voor de te rijden route en meer info naarDEZE PAGINA