Zoek

Indrukwekkende H. Mis voor Wellse oorlogslachtoffers.

08-03-2020

UIT RESPECT VOOR HEN DIE VIELEN.

Op 3 maart 1945 werd Well als een van de laatste dorpen in Limburg bevrijd. 

In het kader van de 75 jarige bevrijding werd er op zaterdag 7 maart in de St. Vituskerk een opmerkelijke H. Mis opgedragen door pastoor Clemens. De speciale intenties waren voor alle Wellse oorlogslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aanwezig waren o.a. vele familieleden van de omgekomen Wellenaren, afgevaardigden van Archief Well en van de groep "75 jaar vrijheid, vieren en herdenken in Well". Harmonie de Vriendenkring zorgde voor een sfeervolle muzikale omlijsting van hoog niveau.

Ook in Well hebben vele families offers moeten brengen omdat zij hun geliefden verloren door de gevolgen van oorlogsgeweld. Zes dorpsgenoten stierven gedurende de oorlogsperiode. Vier jonge kinderen en een jonge man verongelukten na de oorlog. Ons dorp was toen al enkele maanden, en in het laatste geval al enkele jaren bevrijd. Ook werden de vier Wellse militairen herdacht die tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands Indie zijn gesneuveld. 

Deze 15 Wellse oorlogslachtoffers werden op gepaste wijze herdacht en voor ieder van hen werd een kaars aangestoken: Ferry Holla, Mina van Gellecom-Verkoijen, Gradus Daemen, Hedwig Thijssen-Bergevoort, Toon Rutten, Han Coppus-de Riet, Harrie Deckers, Pietje Deckers, Albert Thijssen, Sraarke Thijssen, Grad Eickmans, Militairen: Jan Mercus, Toon Janssen, Wim Verhoeven, Broer Sprenkels. In volgorde werd er een foto van ieder slachtoffer getoond en werd er een kort verhaal bij verteld. Ook de passage uit het oorlogsdagboek over het overlijden van Gradus Daemen was indrukwekkend. Voor de eerste keer in al die jaren herdachten we hen allemaal samen.

Op 18 april, in het weekend van “75 Jaar vrijheid, vieren en herdenken in Well” zal er op het Historische Kerkhof aan de Maas een onthullingsceremonie plaats vinden van het monument ter nagedachtenis aan deze oorlogsslachtoffers.

Meer informatie en foto's van de slachtoffers staan op DEZE PAGINA