Zoek

WELL VIERDE EN HERDACHT DE BEVRIJDING.

10-04-2022

Oorlogsmonument eindelijk officieel onthuld.

Zaterdagmorgen 9 april 2022 hebben burgemeester Manon Pelzer en wethouder Claudia Ponjee het Wellse oorlogsmonument officieel onthuld. De ceremonie bij het historische kerkhof aan de Maas werd voorafgegaan door een bijzonder concert gegeven door het Stemmenorkest Well ‘de Kracht van een Lied’ in de Wellse parochiekerk. Tijdens de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië zijn ruim 100.000 niet Aziatische vrouwen in kampen geïnterneerd geweest. Veel van die vrouwen, die de ontberingen van het kamp overleefden, hebben een blijvende herinnering aan de rol die muziek en zang hebben gespeeld in hun overlevingsstrijd. Er werd toen een koor samengesteld dat zingend, maar zonder woorden, klassieke muziek ten gehore bracht. De arrangementen overleefden de oorlog en worden nog steeds uitgevoerd. Het Stemmenorkest Well is een van de koren die dit concert regelmatig ten gehore brengt. Zo ook nu ter gelegenheid van het verlate “75 jaar vrijheid, vieren en herdenken in Well”.
In het druk bezochte concert werden de Wellse oorlogsslachtoffers, in het bijzijn van vele nabestaanden en familieleden, op een passende en ontroerende manier herdacht. Na het concert liepen genodigden en belangstellenden onder begeleiding van het Sint Antoniusgilde naar de locatie waar de onthullingsceremonie plaatsvond. 

LEES HIER VERDER en bekijk de foto's van het concert in de kerk en de onthulling van het oorlogsmonument. Ook foto's van de Dorpsquiz 'Wette Well? Wette Nie? ' en de onthulling op zondag 10 april van het herdenkingsbord in de Band ter ere van de Britse commando's en sergeant Cyril Dobbs.