Zoek

Grote opkomst bij ‘WELL 100 dagen Frontlinie’

10-03-2023

Duidelijke en boeiende presentatie door Jesse Sijberts.

Ruim 160 belangstellenden, zeker niet alleen uit Well, maar uit de gehele regio zaten gefascineerd in de Buun.

Jesse luisterde op jonge leeftijd al geboeid naar de vele oorlogsverhalen van zijn opa Wim Sijberts, die in zijn jeugdjaren de Grotestraat woonde. Toen werd al het zaadje geplant voor de interesse voor de Tweede Wereldoorlog. Jesse is uiteindelijk beroepsmilitair geworden en is, samen met zijn neef Boy, initiatiefnemer voor het ieder jaar rond Kerstmis plaatsen van kaarsjes bij oorlogsgraven. Tevens is hij voorzitter van de stichting Adoptiegraven Venray.

In het kader van 75 jaar bevrijding in 2020 startte Jesse een Facebookpagina met als thema: Well 100 dagen frontlinie. Op deze pagina berichtte hij bijna dagelijks wat er allemaal gebeurde in de exact 100 dagen dat Well vanaf november 1944 in de frontlinie lag.

Zijn onderzoeken leverden nieuwe informatie op, die hij op uitstekende wijze deelde met het publiek.

Voor de pauze behandelde hij de vooroorlogse periode en het uitbreken van de oorlog met de bezetting als gevolg.

Na de pauze ging hij in detail in op oorlogstactieken en troepenbewegingen, die uiteindelijk allerlei gevolgen hadden voor het verloop van de oorlog en latere bevrijding. Niet alleen Well, maar ook  belangrijke gebeurtenissen in de regio nam hij onder de loep.

In een boeiend relaas nam hij de aanwezigen mee in het verhaal van toen. Hij vond o.a. gegevens van enkele heldhaftige acties van Britse commando’s in Well, vond fotoalbums van militairen die enige tijd in het spookdorp Well verbleven. Het gehele dorp was immers vanaf begin januari geëvacueerd. Well werd in de vroege morgen van 3 maart 1945 bevrijd. Het staat onomstotelijk vast dat daags er na op 4 maart Wellerlooi het laatste dorp in Limburg was dat werd bevrijd. Het stelde allemaal niet veel voor: in Wellerlooi liepen drie geallieerde militairen door het dorp zonder iemand tegen te komen.

Mooi om mee te maken dat een zo jong persoon (Jesse is bijna een dertiger) zich heeft verdiept in deze periode. En passant deelde hij nog een compliment uit aan oud-Wellenaar Jacques Haumann. Jacques gaf in 2008 een boek uit ‘Well in de Tweede Wereldoorlog’, gevolgd door  ‘Alle Wellse oorlogsgeschriften’. Alle dagboeken en ooggetuigenverslagen zijn hierin opgenomen en zijn van onschatbare waarde gebleken. De inhoud van o.a. deze boeken en dankzij de gedeelde en toegevoegde bevindingen van Jesse is er nu een compleet en exact beeld van deze verschrikkelijke Wellse periode en het verloop ervan. Wellicht kan Jesse zijn bevindingen een keer op papier zetten!

Lest we forget - Opdat wij niet vergeten.

Koffie en thee werd aangeboden door Archief Well. Voorzitter Ger Peters stelde in de inleiding Jesse Sijberts voor en overhandigde hem bloemen.

Zie ook Facebookpagina 'WELL 100 dagen Frontlinie'

Zie ook pagina 'Tweede Wereldoorlog Well'