Zoek

Zesde informatiebord 'historie oude panden' bevestigd.

28-05-2024

In onze oude dorpskern aan de Grotestraat

Tegen de gevel van het monumentale pand Grotestraat 37 in Well is in samenwerking met de huidige bewoners Louise en Fred Stevens het inmiddels zesde ANWB-bordje  bevestigd aan het monumentale pand, dat men vroeger 't huus van Otten noemde.

Het huis is een van de oudste en meest statige huizen in Well, gelegen aan het kermisplein. Het pand wordt voor het eerst genoemd in 1665 en werd rond 1730 herbouwd en kreeg het de huidige vorm.
Well hoorde als onderdeel van het Gelders Overkwartier na de Vrede van Utrecht in 1713 bij Pruisen. In de achttiende eeuw was in dit pand het Pruisisch tolkantoor gevestigd. In de 19e eeuw komt het huis in bezit van Martinus Beckers. Hij was gemeente secretaris en tevens gemeente ontvanger. Het pand heeft nog de functie gehad van café in de 19e eeuw en later was het een winkel tot 1963.


De informatieborden op de gevels vertellen voorbijgangers meer over de historie van gebouwen en dragen daarmee sterk bij aan de beleving van het dorp.

Oud Kerkhof en Rosmolen

Naast de plaatsing van de oude straatnaamborden, bevestigd in 2020,  geeft dit initiatief van Archief Well ook een vervolg aan ons streven de historie in de publieke ruimte van ons dorp zichtbaar te maken. Momenteel is er een stichting in oprichting die zich in wil zetten voor het behoud en bescherming van materieel erfgoed. De aanleiding hiervoor zijn de plannen om het Historische Kerkhof aan de Maas te restaureren en op te knappen. Dat geldt ook voor de Ros- en oliemolen uit de achttiende eeuw nabij voormalig restaurant Vink. Twee werkgroepen zetten zich hiervoor in. Hieruit wordt ook het bestuur gevormd voor de stichting. Binnenkort kan men hierover meer berichten verwachten.