Zoek

Een bijzondere dag in Well

09-06-2024

Wat een bijzondere dag was het. De reünie van de Molukse gemeenschap met als thema: 

 ‘Door vriendschap verbonden’.

 

Voormalige bewoners van het woonoord ‘Oude molen’ en hun nazaten herdachten en vierden op deze dag de verbondenheid met het dorp Well. 
De dag die georganiseerd werd door het Comité Molukse bewoners de Oude Molen en Archief Well begon met een lunch in de Buun, waarna er samen gezongen werd. Molukse liederen waar de heimwee uit klinkt, maar ook het Wellse lied ‘ Jao, dat is mien dörpke Well’.
Het middag programma werd gecombineerd met een expositie over volleybalclub Tornado W.W. Daardoor waren er ook vele oud volleyballers aanwezig. De oorsprong van deze club lag immers bij de toen jonge Molukkers die op het woonoord woonden. Mede initiatiefnemer van toen Piet Papilaja was ook aanwezig en vertelde hoe de oprichting tot stand kwam.
Om 15.30 uur vertrokken de mensen onder begeleiding van het Sint Antonius gilde via het ‘Djalan Peringatan’ (herinneringspad) naar de plaats van het vroegere woonoord. Hier staat sinds 2022 het kunstwerk ‘Vriendschapsbank’ waar ontwerper Norbert Simons uitleg gaf over de betekenis van de symbolen op deze bank. 


Burgemeester Rauner stond in zijn toespraak stil bij een pijnlijk verleden, waar toch iets moois uit gegroeid is. Onder de bewoners was er dankbaarheid dat er nu voor het eerst een vertegenwoordiger van de gemeente Bergen aanwezig was en dat deze met respect stilstond bij het verleden.
 Het verleden kwam in meerdere toespraken naar voren. Het verdriet, maar ook de wil om door te gaan. Een geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Daarom is het belangrijk dat een nieuwe generatie het verhaal door blijft geven.
Na terugkomst in de Buun  waren er nog een paar mooie uren van samenzijn, eten en drinken. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers kon de organisatie terugkijken op een meer dan geslaagde dag.

Bekijk HIER een filmpje van Maasduinencentraal