Fietsroute "Wings of Freedom".
03-09-2020
Aircrashroute verbindt Duitsland en Nederland.
De fietsroute Wings of Freedom verbindt de Duitse gemeente Weeze met de gemeenten Bergen, Gennep en Mook & Middelaar. Inmiddels is een folder verschenen met informatie over en de beschrijving van deze route.
U kunt kiezen uit vier routes, variërend tussen de 30 en 40 kilometer. Ze lopen via het
fietsknooppuntennetwerk aan de Duitse en de Nederlandse kant van de grens, u fietst gemakkelijk en ontspannen van het ene naar het andere knooppunt.
Aircrash
De route leidt langs 28 locaties in de vier gemeenten waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort of een noodlanding hebben gemaakt. Bij deze locaties staan borden met achtergrondinformatie over het type vliegtuig, de bemanning en de oorzaak van het neerstorten of de noodlanding.
Concrete herinneringen
De bestaande Duits-Nederlandse samenwerking heeft als doel om 75 jaar na het beëindigen van de oorlog concrete herinneringen aan deze gebeurtenissen te creëren en deze voorvallen voor de inwoners en bezoekers van de regio aan beide kanten van de grens duidelijk zichtbaar te maken.
Crashlocaties
Via de fietsroutes zijn de 28 bevestigde en goed gedocumenteerde crashlocaties met elkaar verbonden. Vanwege het terrein, de beplanting en beschermde status van bepaalde gebieden was het soms noodzakelijk het bord op enige afstand van de daadwerkelijke locatie te plaatsen. De borden hebben de vorm van een vleugel, waarop met een kaart en tekst in het Nederlands, Duits en Engels, aangevuld met foto's, aan bezoekers wordt getoond en uitgelegd wat er destijds is gebeurd.
Monument
Aan de Ontginningsweg in Nieuw Bergen staat een monument dat herinnert aan de gebeurtenissen. Het monument is in maart 2020 onthuld. Het is ontworpen door Jan Driessen en gemaakt door Juul Baltussen. Het heeft de vorm van een vleugel van de Britse Lancaster-bommenwerper met het registratienummer 'ED449'. Deze werd 12 maart 1943 door een Duitse nachtjager neergehaald. Een van de vleugels bleef na de crash op deze plek in het zand van de Maasduinen staan. Alle bemanningsleden kwamen om het leven. Het monument is een van de mogelijke startpunten van de fietsroute.
Wings of Freedom
Met het monument aan de Ontginningsweg en de 28 borden langs de Aircrashroute heeft de Duits-Nederlandse grensregio onder de noemer 'Wings of Freedom' waardige gedenktekens die niet alleen een uitbreiding vormen van het toeristische aanbod, maar die vooral een plek zijn voor bezinnen en herinneren.
Meer informatie
De folder over de Aircrashroute Wings of Freedom is verkrijgbaar bij toeristische centra in de vier gemeenten. De folder kunt u ook downloaden via onze Archief Well website op deze pagina. Het project Wings of Freedom is een initiatief van de Werkgroep Wings of Freedom (foto) en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Rabobank, Provincie Limburg, Gemeente Weeze (Duitsland), Gemeente Gennep, Gemeente Mook & Middelaar en Gemeente Bergen.
Overige nieuwsberichten
- Archief Well presenteert foto's tijdens het Ontmoetingspunt.
- Grote opkomst bij ‘WELL 100 dagen Frontlinie’
- Jaarlijkse herdenking Wellse oorlogsslachtoffers
- Plek nabij voormalige ‘Ambonezenkamp’ wordt opgeknapt.
- Jesse Sijberts houdt lezing in MFC de Buun: “WELL 100 dagen Frontlinie”
- Goedbezochte bijeenkomsten van Ontmoetingspunt Well en Archief Well
- Boek Huys de Hildert gratis downloaden.
- Archief Well presenteert Carnavaleske filmmiddag in de Buun.
- Jaaroverzicht 2022 Archief Well
Actueel

Archief Well presenteert foto's tijdens het Ontmoetingspunt.
Gratis toegang voor iedereen.

Grote opkomst bij ‘WELL 100 dagen Frontlinie’
Duidelijke en boeiende presentatie door Jesse Sijberts.