Zoek

Muurreliëf van voormalige kleuterschool 't Joertsenest in ere hersteld door Archief Well.

02-05-2019

Toen kleuterschool 't Joertsenest in de St. Vitusstraat werd gesloopt ten behoeve van woningbouw, heeft overbuurman Huub Engels de resten van dit keramische kunstwerk uit het puin gehaald en bewaard. Enkele jaren geleden heeft Huub het aan Archief Well overgedragen in de hoop dat het voor de Wellse gemeenschap hersteld kon worden. Enige tijd geleden is er door Archief vrijwilligers een lange avond gepuzzeld en het bleek dat dit kunstwerk nog bijna geheel compleet was.


Onze Archief vrijwilligers Hans Derks en Michel Cornelissen hebben de tientallen brokstukken in de afgelopen weken gelijmd en de cement- en steenresten van de achterkant verwijderd.
Eind april was het weer puzzeltijd en toen bleek dat, op enkele kleine stukjes na, dit muurreliëf nog geheel compleet was.
Het resultaat ziet u onderaan op de afbeeldingen.
Archief Well wil nu proberen om dit prachtige kunstwerk weer ergens in de openbare ruimte van ons dorp een plek te geven.

De maker is de keramist en beeldhouwer Joop Puntman *Bemmel 20-03-1934 †Nijmegen 12-12-2013.

Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en ging vervolgens aan het werk bij de keramische onderneming 'Het Ambacht Haalderen'. In het atelier werden vanaf de oprichting in 1947 vazen, schalen en koppen en schotels gedraaid. Later kwamen daar muurplastieken bij; Puntman maakte diverse reliëfs, die veelal werden geplaatst bij scholen. Zo ook in Well bij 't Joertsenest'.

Puzzelen geblazen voor Ger Peters, Hans Derks en Michel Cornelissen.

 

Hans Derks bezig met de achterkant van de puzzelstukken.

Michel Cornelissen bezig met slijpen.

Het was alle moeite dik waard!

Zie ook: pagina 't Joertsenest

Overige nieuwsberichten