Zoek

Archeologische vondsten tentoongesteld in gemeentehuis Bergen

04-01-2017

04-01-2017

In het Klant Contact Centrum van de gemeente Bergen zijn de komende weken enkele archeologische vondsten afkomstig van de opgravingen in Maaspark Well te zien. Vondsten (munten, gesp, kanonskogel, haardtegels) van het tot de verbeelding sprekende Huijs de Hildert uit de 16e eeuw bijvoorbeeld maar ook twee gerestaureerde urnen en een schaal van 600 en 100 jaar voor Christus.

.

Om de opening van deze tentoonstelling een wat officieel tintje te geven, droeg Gedeputeerde Teunissen woensdag 4 januari de door de Provincie Limburg beschikbaar gestelde vondsten tijdelijk over aan wethouder Splinter.


De archeologische vondsten tonen aan dat het Maasdal tussen Aijen en Well duizenden jaren lang bewoond is geweest. In verband met de aanleg van de Hoogwatergeul konden archeologen in opdracht van de Provincie Limburg hier aan de slag. Deze opgravingen hebben al veel aan het licht gebracht over hoe men vroeger hier gewoond heeft. En er komt nog veel meer uit de grond omdat de aanleg van de hoogwatergeul en het vergroten van de voorhaven van het Leukermeer doorloopt tot 2029. Dit betekent dat de archeologen de komende jaren de handen meer dan vol hebben met het doen van opgravingen.


In het Klant Contact Centrum van de gemeente Bergen ziet men tot 22 februari 2017 een voorproefje van de opgravingen langs de Maas tussen Aijen en Well. Een verzameling archeologische vondsten die in een permanente expositie op het gemeentehuis zeker niet zou misstaan. Dat vindt ook wethouder Splinter. Een permanente expositie van deze voorbeelden uit het verleden geeft een extra dimensie aan het Klant Contact Centrum, vindt de wethouder. Bovendien brengen deze vondsten bewoners heel concreet in contact met een stukje verleden van deze streek. Heel wat zinvoller dan dat ze verdwijnen in een provinciaal depot.