Zoek

Monument 'Vriendschap' werd onthuld

31-05-2022

Herinnering aan de Molukse bewoners van Well.

Het was de bedoeling dat het monument op zaterdag 24 oktober 2020 officieel zou worden onthuld op de plaats waar vroeger de noodwoningen stonden onder bijzijn van enkele oorspronkelijke bewoners en hun nazaten. Maar deze feestelijkheden konden niet doorgaan i.v.m. de coronacrisis. Het monument 'Vriendschap' is toen in alle stilte geplaatst door de maker Norbert Simons. Hij woonde voorheen in het Elsteren, waar hij en zijn vrouw het 'World art house' hadden. Deze kunstenaar is alles bij elkaar ruim vijf jaar bezig geweest om zijn idee van een vriendschapsmonument te kunnen verwezenlijken. Achterliggende gedachten van dit monument in de vorm van een stenen bank, is de geschiedenis van de Wellse Molukse gemeenschap. De bank symboliseert de reis die de oude KNIL militairen en hun families maakten toen zij met boten vanuit Ambon vertrokken en uiteindelijk in Well terecht kwamen in het woonoord 'Oude Molen' aan de Wezerweg. 

Maar zaterdag 21 mei 2022 was dan toch eindelijk de onthulling op het voormalige woonoord 'Oude Molen', in de volksmond Ambonezenkamp genaamd. De onthulling aan de Wezerweg werd bijgewoond door oud-bewoners, hun familie, bekenden en verschillende Wellenaren. Het was een mooie ontroerende dag.

Ligging van het monument: Vanaf de Rijksweg N271 afslag richting Kevelaer, is het na ca. 100 meter de eerste parkeerplaats rechts, vlak achter het landhuis op de Molenberg. Via het poortje doorlopen over het pad.

Voorafgaand zijn er door 'Maasland Radio' interviews gehouden en ook de onthulling is gefilmd. Dit is binnenkort in een mooie reportage in 2 delen te zien via Maasland TV. 

Meer informatie  en foto's over het Ambonezenkamp staan op deze pagina.