Zoek

Herdenkingspaneel WO II geplaatst voor Luitenant Gerald Duffy.

04-04-2023

Amerikaanse studenten leggen bloemen.

Vrijwilligers van Archief Well hebben op dinsdag 4 april nabij het Mariakapelletje aan de Weideweg in Well een herdenkingspaneel geplaatst. Hierbij waren een achttal Amerikaanse studenten en personeelsleden van 'Emerson College - kasteel Well' aanwezig. Dit in het kader van het ontmoetingsprogramma van Emerson studenten met de plaatselijke bevolking. Zij eerden hun dappere landgenoot door een boeket bloemen neer te leggen.

Het paneel is gemaakt van cortenstaal en heeft de vorm van een vliegtuigvleugel. Het herinnert aan de heldhaftige daad van piloot Gerald J. Duffy. Terugkerend van een missie werd zijn B-17 vliegtuig met de bijnaam Tagalong twee keer getroffen door afweergeschut. Net voorbij de grens in Duitsland realiseerde hij zich dat het vliegtuig neer ging storten. Duffy gaf zijn bemanning het bevel te springen. De bemanningsleden landden veilig in bezet gebied nabij Wellerlooi. Een van hen wist te ontsnappen en dook onder met behulp van het Wellerloois verzet. De overige bemanningsleden werden krijgsgevangen gemaakt (POW: prisoner of war). Hij realiseerde zich ook dat het toestel Well naderde en hij vreesde dat het neer zou storten in het dorp, met het risico dat er burger slachtoffers konden vallen. Gerald sprong zelf niet en trok het vliegtuig nog een keer op om te voorkomen dat het daar neer zou storten. Hierna sprong hij uit het vliegtuig, maar hij had niet voldoende hoogte om een succesvolle landing te maken. Zijn parachute was nog niet helemaal open toen hij neerstortte. De moedige piloot Gerald J. Duffy overleed ter plaatse (KIA: killed in action). Het onbemande vliegtuig crashte in het reeds bevrijde gebied net over de Maas bij Blitterswijck.

Gebaseerd op officiële oorlogsverslagen was dit de aanleiding voor Archief Well om het paneel te plaatsen. Er wordt geprobeerd contact te zoeken met familieleden van Gerald Duffy om hen te laten weten dat we zijn heldhaftige actie, die hij met de dood moest bekopen, niet zijn vergeten.

Meer over Luitenant Duffy staat op DEZE pagina