OUD BEWONERS AMBONEZENKAMP OP BEZOEK
21-07-2023
Molukkers bezoeken Wellse geboortegrond, ooit woonoord 'De Oude Molen' aan de Wezerweg.
Op donderdagmiddag 21 juli 2023 kwam een afvaardiging van het comité van voormalige bewoners van het vroegere Ambonezenkamp, in de personen van Julia en Coba Tanasale, Max Renjaan en Obed Ralahalu, op de koffie bij Joke Krebbers. Joke heeft de rol als contactpersoon in Well overgenomen van de in november 2021 overleden Mia Ummenthum-Coppers. Na de koffie met een lekker stuk aardbeienvlaai stak het gezelschap wandelend de Rijksweg over om een bezoek te brengen aan plek waar drie van hen zijn geboren en waar zij allen hebben gewoond.
Sinds hun laatste bezoek vorig jaar is er wel het een en ander aan deze plek veranderd. Rondom de in 2022 geplaatste Vriendschapsbank is door een initiatief van Archief Well de plek gefatsoeneerd door aanplant om zo tot een betere uitstraling te komen. Overigens zijn we nog niet tevreden over hoe het er op dit moment uitziet. Een groot deel van de in het voorjaar geplante beukenhaag is in maart door rupsen aangevreten en ondanks de goede zorgen van de Groengroep, die regelmatig water heeft gegeven, wil het met de groei nog niet zo vlotten. Ook de aanplant binnen de haag verdient nog wat aandacht om de plek een waardige aandacht te geven. In het najaar worden er nog bloembollen gepoot. Verder is er in paneel, dat in 2013 is geplaatst, een andere foto bijgevoegd. Op deze foto staan allemaal voormalige bewoners, waarvan de meeste hier zijn geboren. Verder is onlangs aan het begin van het pad, dat voert naar de Vriendschapsbank, een bord geplaatst met een verklarende tekst en een QR code. Het pad is door Archief Well gedoopt tot Djalan Peringatan, wat in het Moluks 'Herinneringspad' betekent. Als je de code scant met je telefoon kun je, al wandelend over het pad naar de Vriendschapsbank, een filmpje bekijken waarin de geschiedenis van het verblijf van de Ambonezen in Well wordt getoond. Archief vrijwilliger Wim Voncken heeft de opname en montage verzorgd van deze virtuele wandeling met een terugblik naar het verleden.
In het najaar van 2023 komt het comité weer bij elkaar en zal dan samen met Archief Well de mogelijkheid bekijken om volgend jaar een dag proberen te organiseren waar Wellenaren en Ambonezen elkaar kunnen ontmoeten.
Bij het nieuw geplaatste bord. v.l.n.r. Max Renjaän, Julia Tanasale, Joke Krebbers, Obed Ralahalu en CobaTanasale.
Het infobord aan het begin van het Herinneringspad met QR Code.
Met de telefoon in de hand het pad af lopen.
Coba, Obed en Max.
Destijds, met de vele kinderen die in Well geboren zijn.
Ligging monument 'de Vrienschapsbank' : Vanaf de Rijksweg is het na ca. 100 meter de eerste parkeerplaats rechts aan de Wezerweg, vlak achter het landhuis op de Molenberg. Via het poortje doorlopen over het pad.
Meer informatie en foto's over het Ambonezenkamp staan op deze pagina.
- Nieuwe films op Archief Well YouTube kanaal
- Vind jouw familiegeschiedenis in het Regionaal Stamboomcafé
- WELLSE VLAG IS WEER OP VOORRAAD
- Archief Well presenteert:
- Herdenkingsdienst en plechtigheid bij het oorlogsmonument.
- Herdenkingen Well 80 jaar Vrijheid
- Archief Well presenteert film en foto's met live commentaar op donderdag 27 februari
- Archief Well presenteert film en foto's met live commentaar op 23 januari
- JAAROVERZICHT ARCHIEF WELL
Actueel

Nieuwe films op Archief Well YouTube kanaal
Jubileum koster Gerrit Coppers uit 1988, deel 2. 'Opdat we niet vergeten', onlangs opgenomen in 2025.

Vind jouw familiegeschiedenis in het Regionaal Stamboomcafé
Wie waren je voorouders en hoe kom je daarachter? Ga naar het derde maandelijks Stamboomcafé van de Archieven in de gemeente Bergen. Wie zich gaat verdiepen in het leven van zijn of haar voorouders stuit altijd op interessante verhalen. Er valt veel te ontdekken in het verleden van de eigen familie.