Zoek

Bol en Nel Dura - Tewiszen

Bol en Nel Dura - Tewiszen

Boleslaw Bol Dura *Wierzbie Polen 29-01-1910 † 27-12-2002

Zoon van Adam Dura landarbeider (geboorte en overlijden onbekend) Gehuwd in Polen met Agnieszka Pecherz.* Wierzbie 14-12-1876 † Well 05-02-1953 2e huwelijk in Bergen 07-04-1938 met Henricus Andreas van Soest.

Kleinzoon van Franciszek Pecherz en Francizka Polak.

De kleine Boleslaw  kwam in maart 1914 met zijn ouders  vanuit de provincie Silezië in Polen naar Duitsland. De ouders zouden op contract als seizoenarbeiders gaan werken bij de ontginning van Gerber. Toen de oorlog uitbrak konden ze echter niet meer terug en werden naar Nederland gebracht. Tot zijn 18e jaar woonde Bol Dura dan ook in het z.g. 'Polenhuis'  in Wellerlooi. Zijn oudere broers Joep en Frans voegden zich pas later weer bij hun familie en waren dan ook wat meer Pools dan Boleslaw, die als drie jarige naar het westen kwam.

1938 bruid Nel Dura-Tewiszen

Petronella Nel Tewiszen *Weeze (Dld) 06-03-1915 †Venray 16-10-2010.

Dochter van Peter Johann Tewiszen en Anna Maria Gertruda Spoor *Afferden (L) 18-12-1893

Kleindochter van Cornelis Marinus Spoor *Driel (Gelderland) 24-06-1853 †Afferden (L) 21-02-1902 (weduwnaar van Anna Maria Jonkers.) Gehuwd in Bergen op 16-01-1893 met Petronella Kersten *Groesbeek 15-03-1858 (weduwe van Gerardus Peters)

Na de lagere school doorlopen te hebben ging Nel in de huishouding werken. In Weeze en ook in Amsterdam.


Toen Bol op een dag Nel zag, werd hij meteen verliefd. Ze was zo mooi en perfect, ik moest haar hebben, vertelde hij ooit. Maar Nel had gewoon nog geen zin in jongens. Alles bij elkaar heeft Bol haar een keer of acht gevraagd om mee uit te gaan, voordat ze eindelijk toegaf. Ze ging in die tijd altijd op de fiets bij de Edah aan de Rijksweg in Bergen boodschappen doen. Eens had ze zoveel gekocht, dat ze de boodschappen niet op de fiets kreeg. Terwijl ze bijna moedeloos werd zag Bol zijn kans. De galante Bol hielp Nel, bracht haar naar huis en zo begon dan toch eindelijk de romance. Bol was een harde werker, verdiende een loon en trok de knip voor zijn meisje. En in die tijd verdiende men maar zo'n 20 gulden per maand, vertelde Nel ooit. 

Na vijf jaar verkering trouwde het paar in mei 1938.

Bol en Nel Dura - Tewiszen

Bol en Nel met  de oudste van hun vier kinderen: Riet en Pierre. Daarna volgden Joop en Roos.

Joop bleef in Well wonen, zijn zussen en broer in Nieuw Bergen.


Tijdens de tweede wereldoorlog moest ook deze familie evacueren. Twee broers zaten te "vechten" om waar het jonge gezin zou verblijven. Op een gegeven moment bedachten ze dat ieder twee personen mee zou nemen, maar daar ging Bol niet mee akkoord. Ze bleven bij elkaar, punt uit! Bol werkte aan de ontginning in de Peel en aan de wegenbouw. Een blik rundvlees, een blik gehakt, wat boter en een paar centen verdiende hij soms voor drie weken werken.

Bol en Nel Dura - Tewiszen

Maar er waren ook betere tijden. Zo hebben ze hun eigen woning kunnen laten bouwen in 't Zand. Bol moest er wel eerst het nodige voor doen, zoals alle bomen uit de grond halen om het perceel bouwrijp te krijgen. 't Zand was in die tijd nog grotendeels bosgebied. Met name de allerlaatste boom, die met zijn grote wortels van geen wijken leek, heeft onvoorstelbaar lang geduurd, voordat Bol hem uit de grond had.


 

Bol en Nel Dura - Tewiszen

Bol - Pierre - Rietje - Nel en Jopie, eind jaren '40.


 

1953 Pierre en Joop Dura - 't Zand

Pierre en Joop op de jongensschool in schooljaar 1953 -'54.


 

Bol en Nel Dura - Tewiszen

Het zilveren paar in 1963.


46 jaar lang woonde de familie in Well. Nel deed met plezier de huishouding en maakte het gezellig. Bol hield er, behalve hard werken, verschillende hobby's op na:" D'n hof en knien" ( de tuin en konijnen) klokken en krantenknipsels verzamelen. Plakboeken vol met nieuws over het dorp, de politiek, nieuws over Polen en de Paus natuurlijk. Zelfs een compleet dagboek heeft hij bijgehouden over de evacuatie reis, de bouw van het huis, de schuur en alles tot op de cent nauwkeurig.

Bol en Nel Dura - Tewiszen

Een krantenfoto uit 1988, toen het paar hun gouden bruiloft vierde.


Bij de verhuizing naar het zorgcentrum 'Maasduinen Staete' in Nieuw Bergen werden ze door de buurt met een gedenkboek verrast. "De Opa en Oma van 't Zand" stond op de voorkant en alle families hadden er aan meegewerkt.

Bol en Nel Dura - Tewiszen

 In 1998 werd de diamanten- en in 2003 werd de briljanten bruiloft gevierd.


Samen hadden de 88 jarige Nel en haar 93 jarige echtgenoot al 65 jaren lief en leed gedeeld. Het huis in 't Zand bewonderden ze nog steeds door naar de beschilderde melkbus te kijken. Ofschoon zijn gehoor minder werd kon Bol nog alles zonder bril lezen.

Bol en Nel Dura - Tewiszen

Vier kinderen, drie kleinkinderen en negen achterkleinkinderen kreeg het echtpaar Dura. Helaas stierven twee van de achterkleinkinderen als baby. Steeds kwam de familie op bezoek en dat gold ook voor de oude buren en kennissen. Altijd was het open huis bij Nel en Bol. Geen ruzie maken, genoeg eten op tafel en geen geld onnodig opmaken was hun devies om zo lang gelukkig te blijven. Bol stierf op 27-12-2005 en Nel volgde hem op 16-10-2010.