Huwelijksreportage uit 1943 van het bruidspaar Wim Leereveld en Mien Simons
6 juli 1943 trouwde Mientje Simons (1917), de tweede dochter van tuinder Sjang Simons en zijn vrouw Betje Coenders uit Meerlo, met Wim Leereveld (Amsterdam, 1918) in de oude Vituskerk aan de Maas. Wim was in 1939 als hulpmarechaussee in Well gestationeerd en als zodanig daar belast met de grensbewaking. Ten tijde van het huwelijk was hij al gepromoveerd tot marechaussee en gestationeerd in Leende. Mien droeg een witte bruidsjurk. Daarmee was ze een van de eersten die niet in het zwart trouwden. Bruidsmeisje was het jongste zusje van de bruid, Ria, toen 9 jaar oud. Als getuigen waren twee collega's van Wim aanwezig: Dirk Bos uit Leende en een collega uit Horst. Bijzonder ook was de aanwezigheid van een fotograaf. Dankzij hem kunnen we nu genieten van de gang van het bruidspaar met ouders, broers en zussen van het ouderlijk huis Simons in de Grotestraat naar de oude kerk en terug.
Wim Leereveld, in Well beter bekend als "lange Wim", overleed in 2001.
Mien Simons woonde sinds december 2010 na een afwezigheid van 67 jaar weer in Well en genoot in een appartement van Eldershof van haar welverdiende oude dag. Zij stierf op 17-01-2015. Wim en Mien liggen begraven naast haar ouders hier op het kerkhof in Well.
Tegen de tijd dat de bruiloftsstoet de winkels van Drika "Surgers" Rutter en Joep van Bommel (Electrische Broodbakkery) bereikt, heeft zich een kopgroep licht afgescheiden van de rest.
Bruidsmeisje Ria kijkt bezorgd naar haar voeten. Ze zou maar op de jurk trappen!
Het peleton heeft de kopgroep achterhaald en passeert het huis van meester Schreurs, waar nu het bed- en breakfast van Ron en Fanny Coppers is. Achter de twee collega's van Wim lopen de ouders van de bruid en de moeder van de bruidegom. Daar achter de oudere zus van Mien: Nel, met haar man Tinus Stevens. Daar weer achter broers en zussen van de bruid met Hen Peters, de latere echtgenoot van zus Jo. Helemaal links Bèr Simons.
Dan gaat het rechtsaf bij de winkel en kapperszaak van Frans Coppers het kerkplein op. Links de kapelanie. De fotograaf staat al op de trappen van de kerkingang.
Bruidsmeisje Ria gaat als eerste de kerk binnen. Links van de bruid op de achtergrond haar moeder Betje Simons-Coenders. Rechts van Ria: Jo Simons, Tinus Stevens, Hen Peters, Math - Leen - Bep en Jan Simons. De twee jongste broers van de bruid, Mich en Hay, waren al voorop gelopen, via de weg langs de Maas. Ze waren misdienaar bij de bruiloftsmis van hun oudere zus.
Dit is misschien wel de allerlaatste foto die binnen in de oude kerk van Well gemaakt is. Nog geen anderhalf jaar later waren er al geen missen meer in de kerk vanwege de beschietingen vanaf de overkant van de Maas.
De bruiloftsstoet verlaat de kerk en zet zich weer in beweging voor de gang naar het ouderlijk huis van de bruid. Op de kerktrappen de twee moeders en daarachter vader Sjang Simons met zijn schoonzoon Tinus Stevens. Over belangstelling niets te klagen natuurlijk. Een mix van volwassenen en dorpsjeugd staat het gezelschap op het kleine kerkplein op te wachten. Een bijzondere foto weer vanwege de kerkmuur op de achtergrond met het Theresiabeeld. Daar weer achter het dak van een schuur, die voor opslag van allerhande zaken m.b.t. de kerk diende.
Bèr en Tinus (achter Sjang) zijn al in een opperbeste stemming. Tegen de muur van de kapelanie leunt Nelleke Verblackt (met fiets).
Tafereeltje met de Maas op de achtergrond en links de kapelanie, waar nu de Vituskapel staat. De stoet loopt hier voorbij het huis van de familie Derks-Vos.
Terug bij het ouderlijk huis Simons van de bruid, dat omstreeks 1960 gesloopt werd.
Rechts de fraaie winkel van Helm Zegers, die helaas het oorlogsgeweld (de beschieting van de kazerne aan het plein) niet overleefde, evenmin als het huis dáárachter van "sneejer Gradje" (kleermaker Gerardus Clabbers), dat "kops" op de weg stond.
Op dit stuk van de Grotestraat aan het dorpsplein werden na de oorlog nieuwe huizen gebouwd. Aan het huis van Helm Zegers de bekende reclameslogans uit die tijd: Persil en Zebralin Kachelglans.
Bèr heeft de voordeur van het oude huisje geopend en het gezelschap gaat naar binnen voor de koffie en het bruiloftsfeest, dat in die tijd nog gewoon bij de ouders van de bruid plaatsvond.
Achter de twee getuigen moeder Leereveld en (gedeeltelijk verborgen) achter haar Sjang Simons. Dan Betje Simons-Coenders en Tinus Stevens en Nellie, die al in 1940 getrouwd waren.
Actueel
Archief Well presenteert foto's op donderdag 26 september.
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (deel 5)
Stem op Archief Well bij de Rabo ClubSupport Campagne 2024
Ook dit jaar is de Rabobank met de Rabo ClubSupport actie gestart. Deze is er om verenigingen en stichtingen financieel een steuntje in de rug te geven.