Zoek

Joseph Schreurs & Jeanne van Mulbregt

Joannes Joseph Maria Martinus Schreurs * Haelen 11-11-1885 †Sittard 01-02-1966 was het vijfde kind van Joannes Jacobus Schreurs (hoofdonderwijzer) * 1849 †1906 en Maria Ida Hubertina van Wersch * 1854 †1914.(zie stamboom Schreurs-van Wersch)

Adriana Jacoba Josephina van Mulbregt * 's Hertogenbosch 28-04-1891 † Sittard 1994; Jeanne van Mulbregt was enig kind en met 15 jaar al wees, zij werd opgenomen in het gezin van vaders broer. 

Op 30-12-1919 trouwde het paar in Nijmegen en kreeg vier kinderen:  Elly *1920 - Harry *1921 - Thérèse *1926 en Magda *1930.

In 1921 werd Joseph hier aangesteld als hoofdonderwijzer van de jongensschool en verhuisden Joseph, Jeanne en baby Elly vanuit Haelen naar Well.


 

Joseph Schreurs


 

De Brabantse Jeanne van Mulbregt  liet zich begin 1900 fotograferen in de klederdracht van de Zeeuwse stad Arnemuiden .


 

Voordat Joseph Schreurs (rechts op de foto) naar Well kwam stond hij aan de openbare school aan de Roggelseweg in Haelen (nabij Roermond). Ook zijn vader gaf aan deze school les en was er hoofdonderwijzer.


 

Het gezinnetje Schreurs woonde eerst een paar jaren in het oude schoolhuis, waar nu de bungalow achter het oude kerkhof staat (Grotestraat 7a). Daar werd zoon Harry geboren.

Toen de familie Braem in 1923 naar Boxmeer verhuisde gingen ze in hun huis wonen op huisnummer E 109, nu Grotestraat 36.


 

ca. 1924. Joseph en Jeanne op de foto gezet door Piet Kessels, die begin 1900 als een van weinigen in Well een fototoestel bezat. Rechts Stien, de echtgenote van Piet en zoon Herman. Het automobiel was ook van Piet Kessels, koopman uit de Hoenderstraat.


 

 

1924 -  in de tuin bij Piet Kessels. Vader Joseph met Harry en moeder Jeanne met Elly. Rechts Stien Kessels - van Dijck.


 

Elly doet op Hemelvaartsdag de Eerste Heilige Communie. Het zal ca. 1928 geweest zijn.


 

1932. Magda in de tuin van het ouderlijk huis.

Op de achtergrond de woning van Christiaan en Anna van Pinxteren-Lomme


 

1933.  De kleine Magda mag met zus Thérèse op de schoolfoto.


 

ca.1934.  Moeder Adriana met Magda - Harry - Thérèse - Elly en vader Jos. Schreurs.


 

Persoonsbewijs, afgegeven op 25-09-1941

In de oorlog heeft de familie Schreurs hulp geboden aan Engelse militairen. Als de Duitsers je betrapten bij vluchthulp aan Engelse piloten, dan werd je doodgeschoten. Langs heel veel vluchtwegen kwamen deze neergehaalde piloten weer in vrijheid. Ook is burgemeester Douven bij hen in huis ondergedoken geweest. Had men dit ontdekt, dan was Jos. Schreurs zeker opgepakt. Hun woning kreeg 11 voltreffers, terwijl ze er in woonden. Na de oorlog hebben ze diverse dankbrieven van  Engelse instanties gehad. Elly heeft als dank van de Nederlandse staat het "Mobilisatie Gedenkkruis" ontvangen voor ondergronds werk.


 

21-03-1944 Nieuwe Venlosche Courant.

Ook Elly en Magda gingen het onderwijs in. Elly was voor de oorlog al onderwijzeres in Bergen. Tijdens de oorlog was ze hoofd van de distributie in Bergen. Na de oorlog werd ze onderwijzeres aan de jongensschool in Well en na de verhuizing naar Sittard was ze onderwijzeres aan een BLO-school in Geleen. Daar woont Elly nu ook met haar man.

Magda studeerde af in 1951 en was onderwijzeres in achtereenvolgens Wanssum, 't Veulen en Bergen. Na de verhuizing onderwijzeres in Geleen tot 1958. Magda is getrouwd met Theo Koppers, de oudste zoon van "meister" Wim Koppers en het paar woont nu in De Bilt.

Ook Thérèse was even onderwijzeres in Castenray, maar ging al snel als au-pair naar Engeland. Daarna ging ze de horeca in. Zij woont nu in Geldrop.

Hay was van juni 1947 tot maart 1950 militair in Oost-Indië en werkte later vanuit zijn woonplaats Sittard bij het GAK in Maastricht. Hij overleed enkele jaren geleden in een bejaardenhuis in Den Bosch.


 

Magda met collega's Piet van Mil - Otto Nikkessen en Frans van Well in Bergen op school.


 

September 1946.  Na de oorlog werd er een bevrijdingsoptocht door de Wellse straten  gehouden. Deze groep won de tweede prijs met "Den Engelse tank".

Van boven naar beneden: Magda Schreurs - Jan Krebbers - Bets Wijers - Jo Simons - Miep Koppers - Elly Schreurs - Harry Thissen - Jan Koppers - Nelly Drissen - Thérèse Schreurs - Elema (opzichter Wellsch Meer) - Een "Tommy" - Jeanne Schreurs - nog een Engelse militair en Joseph Schreurs.


 

Vier vriendinnen uit de Grotestraat: Thérèse Schreurs - Jo Simons - Lien Derks en Koos Janssen.


 

 Kerstvakantie 1950. Elly met een vriendin en Kees Nooren die rennend het paard leidt. Op de achtergrond "de Kooy" in Wanssum.


Kerstvakantie 1950. Elly met logé op de hoek Grotestraat-Hoenderstraat. Links het huis van buurman Frans Coppers, de toenmalige koster, met het beeld van St. Vitus dat daar net 4 maanden eerder geplaatst was.

Icar het paard van burgemeester Douven was gestald op het kasteel en Kees Nooren was zijn verzorger.


 

Op Thérèse na de familie Schreurs, met op de achtergrond de ruïne van de oude kerk. v.l.n.r. Elly, moeder, Harry, Magda en vader Schreurs.

 

Ze zitten op de vorige foto op de boot waarmee ze op 11 januari 1945, daags voor de evacuatie, met nog enkele andere Wellenaren w.o. Miep Koppers en leden van de familie Drissen, 's avonds laat de Maas overstaken naar de vrijheid. Op Harry na, die was al ondergedoken in Geijsteren. Toen de familie veilig aan de overkant was, meldde Harry zich als vrijwilliger en kreeg een militaire opleiding in Engeland. Na de oorlog "diende" hij in Indië.

Sergeant Harry Schreurs in Indië

 

 


 

In de tuin met Pasen 1952. v.l.n.r. : Thérèse, moeder Schreurs, Elly, Harry met echtgenote Paula, Magda.


 

Onderwijzers van de jongensschool, v.l.n.r. Harry Thissen - Joseph Schreurs - Jan Verheijen en Frans Vullings.


 

 "Meister Schreurs" zou tot 1956 en zelfs tot ná zijn pensionering als hoofdonderwijzer aan de Wellse jongensschool verbonden blijven. Ook gaf hij nog even les aan de Landbouwschool. Hij werd opgevolgd door Frans Vullings, die hoofd van de jongenschool werd. In 1956 verhuisde het gezin naar Sittard.  Ruim 35 jaar lang had Joseph Schreurs zich ingezet voor de Wellse gemeenschap & lief en leed gedeeld met zijn dorpsgenoten. Er hebben veel Wellse jongens bij hem op school gezeten en van hem geleerd.