Zoek

Bewoners Elsteren

Martin Philipsen (getrouwd met Mia Rijs) schreef een prachtig boek over het Elsteren en de rest van Well. Het boek is nog te koop zolang de voorraad strekt. 


Familienamen die in het Elsteren voorkwamen en nog voorkomen.

Derks - Janssen - Huibers - Ebben - Clark - Eickmans - van Riswick - Rijs - Viallen - Koppes - Josten - Hendrix - Rothoff - Swemmers - Vissers - Derickx - Coopmans - van de Werff - Rijk - van Rensch - de Riet - Verhagen - Derix - Receveur - Beckers - Theunissen - van de Beuken - Simons - Haumann - Vos - de Koning.  

Overstroming in 1995. Telkens als de Maas ver buiten de oevers treedt is het Elsteren niet meer bereikbaar over de weg. Slechts met een roeibootje is de bebouwde kom in de Grotestraat bereikbaar. Rechts vooraan ligt hoeve 'de Bond'.


 

Maria Christina - Stien Hendrix *22-10-1888 † 19-06-1960 en  Peter Hendricus - Handrie Eickmans *16-03 1886 † 25-11-1972. Zij trouwden in 1919 en kregen 7 kinderen: Wim *1920 - Nellie *1922 - Grad *1924 - Nöl *1926 - Jan *1928 - Man *1930 en Huub *1931.

Handrie nam in 1920 de woning 't Kruufke' over van zijn ouders Willem en Petronella Eickmans - van de Munckhof.  Hij had als bijnaam Kruufkes Handrie. Later bewoond door zoon Huub en weer later door kleinzoon Sjaak Eickmans

 


 

Handrie en Stien Eickmans-Hendrix


 

Als je vroeger vanuit het dorp richting het Elsteren ging passeerde je eerst de inmiddels verdwenen Liensebrug. Een paar honderd meter verder stond het eerste huis: De Keseling. Het gebied daar heette "Op het Kes(s)eling". In dit pand woonde de familie Theodoor en Gertrudis Derckx - de Rijk. Ze hadden 14 kinderen, waarvan er zeven vroeg stierven. In 1932 kwam het pand in bezit van Dr. Richard Wolters, eigenaar van kasteel Well. Het huis is in beslag genomen als vijandelijk vermogen door de Nederlandse Staat, Wolters was immers een Duitser. Na WO II op 12-04-1949 werd het pand en 12 roei grond te koop gezet en op een veiling verkocht aan Wim en Dien  Eikmans - van Dijk.


 

Dien Eikmans - van Dijk met dochtertje Anny in 1945 tijdens de evacuatie bij de familie van der Wielen in Grootegast. Na de barre tocht werden Wim en Dien met de baby van drie weken oud goed opgevangen en nog steeds is er contact tussen Anny en de Groningse familie.


 

 

Wim is de oudste zoon van Handrie en Stien Eickmans - Hendrix. Omdat de gemeenteambtenaar een fout maakte wordt de achternaam van deze familie Eikmans familietak geschreven zonder de letter c. Dit gezin woonde Elsteren 4.

v.l.n.r. Vader Wim met Hem - Hai - Ger - Wim - Annie - moeder Dien - Christien en Rien.


 

Kinderen van o.a. de families Eickmans - Theunissen - Swemmers - Koppes en van Rensch, klaar voor het Oranje feest in 1937 of 1938. 


 

(Leonard) Nard van Rensch, van beroep metselaar, kocht Elsteren 9 in 1908.

Zie pagina Fam. van Rensch-Rothoff

Johanna van Rensch-Rothoff.

Haar moeder, de weduwe Gertruda Rothoff-Winkels, had in 1902 het pand Elsteren 5 gekocht.

 

 

Dit echtpaar, van Rensch-Rothoff, had vijf dochters en drie zonen.

1 Thei                           5 Koos 

2 Hannes                     6 Marie

3 Lies                           7 Door

4 Grad                          8 Roos

 

 


 

Wim Rijs trouwde op 05-04-1934 met Dora Heijligers. Ze kregen acht kinderen: Til -Jan - Frans - Mia - † Sjaak - Tiny - Sjaak en Nelly. Het gezin woonde in de Gulickshof.  


 

Gezin Rijs - Heijligers.

v.l.n.r. Frans - Til - Mia - Tiny en Jan. Zittend: Nelly -  vader Wim - moeder Dora en Sjaak.


 

Frans - vader Piet en Wim Koppes.


 

v.l.n.r.: Wim *1911 - Frans *1908 - Mina *1906 - Frits *1904 en Piet *1916 met hun ouders.

Dit gezin woonde op Elsteren 7.

Peter Johannes Koppes (akkerman) *Well 02-07-1874 †Well 15-06-1937 Gehuwd te Bergen op 18-05-1903 met Johanna van den Boom *Hassum (Dld.)11-12-1878 †Venray 30-01-1967.


 

Johanna Koppes - van den Boom.


 

Piet Koppes - Wim Theunissen - Wim Eikmans en Hen Theunissen. 


 

 Bruiloft van Piet Koppes en Nellie Luijpers. Piet en Nel gingen in het ouderlijk huis van Piet wonen in het Elsteren.


 

Familiefoto met vader Piet Koppes - Anny - Jan en Nel Koppes-Luijpers.


 

Jan Koppes in 1965


 

v.l.n.r.  vader Jo - Jeanne - Cor - Jack - Toon - Truus en moeder Marie met Ger.

Vanaf 1952 woonde het gezin Derks-Janssen in het Elsteren. Jo en Marie hadden op de Keseling een stuk grond gekocht wat van Toon Derks was, de vader van Jo. Ze lieten er een woning op bouwen. Later bleef zoon Ger in het ouderlijke huis wonen, maar het pand is inmiddels verkocht en niet meer in handen van de fam. Derks.


 

Wiel en An Huibers-Hendrix met hun gezin. Zie deze pagina


 

Katelijn Janssen uit de Grotestraat met haar vriend Jan Huibers met Wellse kermis in 1983


 

In 1995 had Jan Huibers de eer om Prins Jan d'n Twedde van de Maasjoerts te zijn. Hij woonde toen met zijn vrouw Katelijn Janssen en hun kinderen Daphne - Nanda en Guus op de Kezeling. 


 

Ondanks dat er weer een overstroming dreigde werd er door de buurt versierd en hield men de moed er in.


 

1995. Ondanks keihard werken en alle getroffen voorzorgsmaatregelingen kwam de bloemenkas voor de tweede keer na dertien maanden weer onder het Maaswater te staan. Het was een bizarre tijd voor de familie Huibers-Janssen.


 

In 1998 werd de Kezeling door Jan en Katelijn verkocht. Het gezin verhuisde naar de Nicolaasstraat.


 

 v.l.n.r. Harry - Cobie - Diny - Wim - Nellie - Mia en Piet. Vooraan: vader Piet van den Beuken - Henny en moeder Betje van den Beuken - Friesen.

Piet en Betje kochten in 1958 het pand Elsteren 11. Daarvoor hadden ze in Castenray, Ysselsteijn en nog een jaar in Millingen gewoond. Voorheen woonde hier de fam. Joseph Theunissen. ( bijnaam Kèrsen Joep)

 

 

 


 

Huwelijksfoto van Nöl en Els Eickmans-Klabbers.

Nöl Eickmans had kassen in het Elsteren en in 1964 werd er een woning bij gebouwd. Het gezin woonde toen op Grotestraat 62. Van de groenten had Nöl zich gespecialiseerd in bloementeelt. 

Nöl en Els hadden jarenlang een bloemisterij met winkel op Elsteren 4a.

Ze hadden zes kinderen: Marian† - Tiny - Corry† - Corry - Henriëtte - Gerry† en Helma. De jongste dochter Helma woont nog steeds op dit adres.


 

Kinderen van Nöl en Els.  Helma was nog niet geboren. v.l.n.r. Corry - Marian - Gerry - Henriëtte en Tiny


 

29-06-1976. Nöl wordt vijftig jaar en ziet Abraham.

Zie Fam. Eickmans-Klabbers


 

Giel en Nel Koppes-Hendriks met hun gezin,  v.l.n.r. Frieda (nichtje) - Til - An - Nel - Truus - Frieda - Cis - Louis (neef).

Deze familie woonde vanaf 1909 op hoeve  "de Bond". Vandaar dat Giel Koppes de bijnaam kreeg Bondse Giel. 

Van zijn broer hadden Giel en Nel twee kinderen geadopteerd. De ouders waren aan tuberculose gestorven. Een groot familiedrama voltrok zich in het gezin. Van hun eigen kinderen stierven er vier - en nichtje Frieda -  tussen de 16 en 21 jaar, ook tengevolge van een besmetting met tbc. 


 

Hoog water in het Elsteren tijdens een overstroming van de Maas bij de oude hoeve "de Bond ". 


 

In 1942 lieten Giel en Nel Koppes deze nieuwe woning bouwen.


 

1959. Gouden bruiloft bij Koppes-Hendriks. De buurt heeft "gekrenst".

v.l.n.r. Jo Eickmans - Door de Riet - Truus Swemmers - Nel Koppes - Til Rijs - Hanneke Swemmers - Nellie van de Beuken. Achteraan: Toon de Riet - Wim Eikmans en Wim Rijs.


 

Wim en Cisca Josten - Koppes.

Hun huwelijk was op 16-05-1950 en zij woonden in bij de ouders van de bruid. Wim had Cisca leren kennen in de tijd dat hij als kostganger bij Koppes woonde.

Giel Koppes overleed in 1965 en een jaar later stierf ook zijn vrouw. Het huis kwam op naam te staan van Wim en Cisca, de jongste dochter. 

Wim en Cisca kregen zes kinderen: Mia - Michel†- Frans - Michel - Geert en Ella. Van deze kinderen wonen nu Geert en Michel met gezin in het ouderlijk huis wat nu "de Bornt" heet.


 

Jan Swemmers jr. bij de oude boerderij, die hevig beschadigd werd in WO II.

In 1949 is het huis onbewoonbaar verklaard en is de huidige woning op Elsteren 5 gebouwd.


 

Het echtpaar Swemmers-Janssen met kleinkind Tilly, dochterje van Jaap.

Elsteren 5 was eerder eigendom van Peter Johannes Swemmers en zijn vrouw Hubertha Petronella Janssen. Dit echtpaar had vijf kinderen: Truus - Jaap - Grad - Jan en Hanneke. De eerste vier kinderen trouwden en gingen ergens anders wonen. Na de dood van haar ouders bleef Hanneke hier alleen wonen totdat zij in1993 stierf.


 

Hub en Jo Eickmans - Jacobs.