Zoek

Oudste inwoner van Well en tevens van de gemeente Bergen *1914 †2019

Nel Heldens-Litjens, de oudste inwoonster van Well en de gemeente Bergen.


 

Ze werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog geboren in Oostrum - Boshuizen op 29 juli 1914. Nederland had in dat jaar ca. zes miljoen inwoners.

Nel was een nakomertje. Vijf jaar oud was ze toen ze de eerste auto voorbij zag rijden. "Je kon thuis horen wanneer de dokter in Venray de auto startte. De mensen stonden dan naast de weg te kijken".  Ze had drie zussen die alle drie in het klooster gingen, maar niet zo oud werden. 

Op 24 jarige leeftijd trouwde Nelleke, zoals ze genoemd werd, met de zes jaar oudere Jozef (Sef) Heldens uit Castenray. Twee dagen werd er gefeest, iets wat in die tijd gebruikelijk was. Van Castenray liep men, na alweer naar de H. Mis te zijn geweest, de tweede dag te voet naar Leunen om in de zaal de bruiloft te vieren. "De eerste dag heb ik van mijn nieuwe bruidsschoenen blaren aan de hakken gekregen", vertelt Nel. "Dus liep ik op geleende schoenen van een tante, die mij twee maten te groot waren, naar Leunen".

Het paar woonde tot augustus 1953 in Oostrum en verhuisde toen met  de kinderschaar naar de Horsterweg op 't Schoor in Castenray. Daar hadden ze een gemengd bedrijf met onder meer koeien en vader Sef werkte ook als eieren inpakker en melkschepper.

 

In 1976, toen alle kinderen onder de pannen waren, kwamen Sef en Nel Heldens in Well wonen. Ze betrokken de kapelanie in de Pastoorstraat en het stel voelde zich hier al snel thuis. Sef stierf op 74 jarige leeftijd.

Vanaf haar 68ste jaar is Nel al weduwe en zij woont sinds 1984 in de woning op de Kloosterhof. Jammer genoeg vallen er veel bewoners weg in de buurt. Ze kan nog steeds goed de televisie volgen. Dat ze zelf geen boeken meer kan lezen vindt Nel erg, de kinderen lezen haar voor. Lopen achter de rollator gaat nog goed. Als Nel 's nachts niet kan slapen dan oefent ze de namen van de achterkleinkinderen of gaat ze zingen. Om vitaminen op te doen gaat  Nel geregeld de buitenlucht in.


 

Op 25-11-2012 in de Buun tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar 'WELL sporen uit het verleden'.


 

Archief Well reikte de eerste exemplaren uit aan de oudste en de jongste (Micky Janssen) inwoners van Well.


 

Dit wandelend trio was een vast gezicht in de Grotestraat. 


 

Ze was tot 2014 nog steeds erg actief. Ging op vaste tijden sjoelen, kaarten, rummicub spelen, scrabbelen en koffie drinken in de huiskamer op Eldershof. Maar nu vindt ze het uit huis gaan welletjes en hoeft dat voor haar allemaal niet meer. Ze is nog steeds helder van geest.

Nel heeft 12 kinderen, 23 kleinkinderen en in 2019 27 achterkleinkinderen.

Iedere dag komt er 3 keer iemand van de kinderen of schoonfamilie op bezoek, de taken zijn verdeeld. 's Morgens en 's avonds komt de thuiszorg.


 

 

Nel Heldens en burgemeester Pelzer in 2016


 

Nel Heldens op haar verjaardag in 2017.


 

Ook in 2017 was er volop feest. Eerst was er zaterdag een mooie aubade door buurtgenoten bij haar woning en zondag was er familiefeest in de buurtkamer van Eldershof. Maandag 31-07 bracht burgemeester Manon Pelzer de felicitaties van het gemeentehuis en een kleurrijk bloemstuk.


 

De 104 jarige Nel Heldens ontvangt Bergens burgemeester Pelzer op maandag 30 juli 2018.

Ondanks dat ze tegenwoordig minder hoort en ziet verkeert Nel nog in redelijke goede gezondheid, is nog enigszins mobiel en geestelijke fit. Ze kijkt dagelijks het NOS journaal en het nieuws op L1. Ook de tv-quiz De Slimste Mens volgt ze en de vragen over vroeger schudt Nel zo uit haar mouw. Haar geheim om zo fit te blijven: "Ik drink geen alcohol en heb nooit gerookt. Leef gezond, maak plezier en stap over zorgen heen. Je vindt altijd weer een weg". 

Maandag 29 juli 2019 was het een feestdag voor de jarige Mevrouw Nel Heldens op Kloosterhof 12. Nel genoot van alle aandacht. Die dag werd Nel 105 jaar en ontving een felicitatiebrief en bloemen van de Gouverneur, gelukwensen van de Koning en een bezoek van burgemeester Manon Pelzer. Ze vierde met haar grote kinderschare de verjaardag in de Buurtkamer van Eldershof.

Zij bereikte die dag de leeftijd van 105 jaar. Voor zover bekend bij Archief Well heeft er in ons dorp nooit iemand deze hoge leeftijd bereikt.

"Op mijn negentigste verjaardag kwamen er bloemen van de gemeente Bergen en toen ik 95 werd kwam burgemeester Klaverdijk persoonlijk met een prachtig boeket", aldus de 105 jarige. "Daarna kwam burgemeester Pelzer op bezoek met  bloemen op mijn 100 ste verjaardag en nu voor de zesde keer in 2019."


 

Ook voor haar 105e verjaardag ontving Nel vele felicitaties waaronder een persoonlijke, met bloemen, van burgemeester Manon Pelzer.


 

Een felicitatie en bloemen van Gouveneur Theo Bovens.