Zoek

Kort overzicht van de geschiedenis van het Christoffelbeeld aan de Maas.

08-07-2016

Nadat het vorige Christoffelbeeld spoorloos was verdwenen, heeft de Wellse gemeenschap een nieuw beeld aangeboden gekregen door de familie Thissen uit de Grotestraat (postkantoor).

Onthulling 1956

In dit jaar werd, nadat Well in 1954 een Baileybrug had gekregen en het pontveer was opgeheven, als herinnering aan de “duizendjarige veerponthistorie” van Well een Christoffelbeeld geschonken door  “De Blauwe Schuyte”, een dispuut van de Katholieke Studentenvereniging Sanctus Virgilius uit Delft. De Helmondse beeldhouwer Herman Magis maakte het destijds als student bouwkunde in Delft.

Met Sint Christoffel, de meest legendarische veerman aller tijden, werden de kranige veerlieden van Well geëerd. 

Verdwijning ca. 1986

Midden jaren tachtig is het spoorloos verdwenen.
In het boek ‘WELL  sporen uit het verleden” deel 3, dat in 2014 werd uitgegeven door Archief Well, stond een artikel, geschreven door oud-Wellenaar Paul Reiniers, over het ‘mysterie’ van het later verdwenen Christoffelbeeld. Door dit artikel ontstond het idee om in Well weer een Christoffelbeeld te plaatsen.


Onthulling 2016

Nu, ongeveer dertig jaren later, is het dan zover. Sint Christoffel is weer terug in Well, waar het een plaats heeft gekregen vlak naast de vroegere veerstoep, om precies te zijn in het perkje tegenover Grotestaat 42. De familie Thissen, kinderen en kleinkinderen van “Tiesse de Póst”, voormalig postkantoorhouder in de Grotestraat, heeft de Wellse gemeenschap als dank voor de fijne tijd in Well, een prachtig nieuw beeld aangeboden. Door de verkoop van het huis in de Grotestraat kwam er een einde aan het ruim 80-jarig verblijf van deze familie in Well. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Henk Vissers uit Nieuw Bergen. 
Het hele proces is begeleid door het Wells Forum en Archief Well, met de welwillende medewerking van de gemeente Bergen.

De feestelijke onthulling met vele gasten was op zondag 24 juli 2016. Deze dag is de naamdag van St. Christoffel.

Het beeld staat vlakbij de oude historische veerstoep. Dit is een belangrijke plek in ons dorp, want aan de Maas en de oversteekplaats heeft Well zijn betekenis te danken. 

Wells Forum en Archief Well.

 

Foto's: Grad en André Sijberts van Wells Forum en John Theeuwen van Geelen Beton Wanssum stortten 08-07-2016 de betonnen voet waarop het Christoffelbeeld geplaatst gaat worden.