Zoek

Misdienaars

Kapelaan Lebens had een fototoestel en hier mee werden foto's gemaakt op 15 augustus 1944. Het feest van Maria Hemelvaart. De Kapelaan en zijn misdienaars konden niet vermoeden dat enkele maanden later zowel de kapelanie als de kerk volledig verwoest werd.

De kerk was al in november 1942  beroofd van haar klokken. Vanaf september 1944 was ze al diverse malen beschoten. Op 18 oktober krijgen de kapelanie en het voorportaal enkele voltreffers, op zondag 26 november 1944 werd de kerk door 38 granaattreffers onherstelbaar beschadigd.

 Zie ook de oude St. Vituskerk


 

15-08-1944. Als vermaak roeien op de Maas in een roeiboot van Rijkswaterstaat met kapelaan Lebens.

De Misdienaars zijn v.l.n.r.:  Leo Verdijk - Frans Reiniers - Hans en Tonny van Sas - Hay en Mich Simons.


 

15-08-1944. Kapelaan Lebens met zijn misdienaars op de oude kerkhofmuur van de St. Vituskerk aan de Maas.

Vooraan Gerrit Lenssen. Vervolgens Frans Reiniers - Hans van Sas - Leo Verdijk - Tonny van Sas - Hay Simons - Kapelaan Lebens - Mich Simons.


 

Hetzelfde groepje als bovenstaande foto: Hay Simons - Gerrit Lenssen - Tonny van Sas - Leo Verdijk - Hans van Sas - Frans Reiniers en niet zichtbaar Mich Simons in de deuropening van de St. Vituskerk op 15-08-1944.


 

In 1944 maakte Kapelaan Lebens deze twee onderstaande foto's van zijn misdienaars die in de oorlogstijd voor hem de aardappelen raapten. Dat gebeurde in de tuin van de kapelanie die, achter drie lindenbomen verscholen, bij de St. Vituskerk lag, aan de Maas.

De jongens liepen allemaal op blote voeten, in dialect: blitse vuut. De harde werkers op bovenstaande foto zijn: Frans Reiniers - Ben Simons - Wiel Daniels - Hay Simons en Gerrit Lenssen, ( Mich Simons draait zich net om) allemaal woonachtig in het oude dorps gedeelte.

Deze foto is gemaakt aan de achterkant van de kapelanie. Rechts het huis / winkel / kapperszaak van Frans Coppers. Hij was in 1934 getrouwd met Liza van Bommel uit Aijen en samen runden ze de winkel met levensmiddelen, tabakswaren en parfumerieën. Frans was ook barbier / koster / organist.

De jongens zijn: Ben Simons - Wiel Daniels - Gerrit Lenssen - Mich Simons - Hay Simons - Frans Reiniers.


 

Ca. 1950 bij de noodkerk op het kasteel.

Kapelaan Rutten - pastoor Reiné en koster Frans Coppers 

v.l.n.r. Willy en zijn broer Herman Stevens (Jacob) - Herman van den Hoef (Jacob) - Huub Linders (Piet) - Theo van den Hoef (Jacob) - Gerrit Linders (Piet) - Leo Verblackt (Hen) - Herman Klabbers (Rich) - Tiny Driessen (Vissert) - Frits Drost.


 

1953. De misdienaars Leo Aarts - Herman van den Hoef - Gerrit Hagens (Paad) en Bert Wijnen.


 

Het "Misdienaars diploma" van Herman van den Hoef.  De heilige Tarcisius is de patroon van de misdienaars en acolieten, omdat hij zijn leven heeft gegeven voor de heilige Eucharistie.


 

Kapelaan Lebens maakte in 1956 deze foto van de misdienaars op het schoolplein. 

Boven v.l.n.r.: Leo Aarts - Frans van 't Hullenaar - Hay Linders en  Piet Baltissen

Herman van den Hoef - Jan Stevens - Herman Stevens - Huub Coppers

Knielend: Bert Wijnen - Pierre van den Hoef - Toon Trienekens - Gerrit Hagens (de Paad)


 

Boerenleenbankfeest 1961: Albert Janssen - Hans op het Veldt - Joop Stevens en Herman Reiniers.