Zoek

Processies in Well

Well kende vroeger veel soorten processies. Zo hadden we de veldprocessie van de drie kruisdagen, die deel uitmaakte van het dorpsleven. De drie kruisdagen zijn de maandag, dinsdag en woensdag voor Hemelvaart. Het doel was te bidden voor het vruchtbaar gedijen van het landbouwgewas. Maar ook om van onweer verschoond te blijven. Na een lange droge periode trok de veldprocessie om te bidden voor regen. Ook ging men te voet vanuit Well naar Kevelaer en Tienray in de z.g. Mariaprocessies. Een andere processie was de kindsheidoptocht, een soort processie ten bate van de missie.

Een rustaltaar wordt tijdens de sacramantsprocessie gebruikt. Hier wordt de monstrans enige tijd ter aanbidding neergezet.

Het rustaltaar van de familie Gerhard en Marijke Klabbers-van Heesch met op de achtergrond het huis op het huidige adres Grotestraat 53. Waarschijnlijk heeft Klabbers het gekocht tijdens de grote inboedelverkoop van het kasteel in 1905.


 

Op Sacramentsdag en op kermiszondag - de laatste zondag van augustus - werd na de Hoogmis de Sacramentsprocessie gehouden.

Op deze foto uit 1925 zien we de processie vertrekken vanaf de kerk aan de Maas. Voor het sacrament liep een lange stoet bruidjes, begeleid door de zusters-onderwijzeressen. Enkele bruidjes droegen een vaandel. Beide zijden van de straat waren afgezet met geel-witte vlaggetjes. Links is de monumentale gevel van het huis Vos duidelijk te zien. Boven rechts is de kapelanie. Dat het kermis was  blijkt uit het kermiskraampje, rechts, dat nog juist te zien is. 

Piet Kessels uit de Hoenderstraat maakte deze foto vanuit het pand op het huidige adres Grotestraat 11 en toen bewoond werd door de familie Janssen (postkantoor).


 

Sacramentsprocessie in 1942.

De Duitsers hadden de processie verboden, dus werd ze door pastoor Eggelen op eigen grond van de kerk gehouden: op het kerkhof. Het rustaltaar is eigendom van de familie Marijke Klabbers-van Heesch.


 

Sacramentsprocessie begin jaren '70


 

Sacramentsprocessie begin jaren '70


 

Sacramentsprocessie begin jaren '70


 

Daags voor de Sacramentsprocessie wordt alles nog eens netjes gemaakt in " 't getske" van de Coöperatie door Bertha Simons-Lenssen. Overbuurvrouw Mina van Rhee-Rutten kijkt toe.


 

Sacramentsprocessie bij huize Timmermans - Grotestraat 37 in de jaren '80.