Zoek

Overstroming juli 2021

Well kroop door het oog van de naald.


Historisch gezien is Well op het gebied van hoogwater wel het e.e.a. gewend. Ook deze overstroming hoort daar zeker bij en zal de Wellenaren nog lang heugen.

Zuid-Limburg kreeg in juli maar liefst meer dan 230 mm. regen te verstouwen. Doordat er ook in delen van Duitsland en België zo veel regen in een korte tijd viel, stroomden buffers, beken en riviertjes als de Gulp, Geul en de Roer over en uiteindelijk steeg ook de Maas naar recordwaarden. De combinatie van een hoge waterafvoer in de Maas én in de beken zorgde voor veel wateroverlast. Delen van Duitsland en België werden een groot rampgebied met veel mensen in gevaar, doden en vermisten. Ook het zuiden van Limburg werd een rampgebied. Er stroomde 75 keer zoveel water dan normaal ons land binnen bij Maastricht. 

Terwijl het zuiden van Limburg al vecht tegen het hoogwater worden in Well voorbereidingen getroffen. De kleppen van de Molenbeek worden gesloten en de aluminium schotten in de kademuren worden op 14 en 15 juli geplaatst. Ondertussen kan de stuw bij Afferden niet helemaal gestreken worden, drie schotten zitten muurvast en dat zorgt voor onrust. Op de Kamp wordt door de eigenaar rondom het vakantiepark honderden meters lange nooddijken aangelegd en pompen geplaatst om het water tegen te gaan. De vakantiegasten moeten evacueren. Ook bij Jachthaven-Camperplaats 't Leuken wordt alles gedaan om het park en de boten veilig te stellen. Dag en nacht wordt overal in Well doorgewerkt om het dorp droog te houden. De vrijwillige dijkwachten zijn extra alert. Vrijdag en zaterdag zijn er aanwonenden die evacueren. De meeste bewoners aan het water blijven echter thuis om hun huis en bezittingen zo goed mogelijk te kunnen beschermen. 

Het ontbrak volgens hen in de oude kern van Well aan een centraal punt (crisisplaats) waar ook de binnenkomende militairen en vrijwilligers die van heinde en ver kwamen naar het toilet kunnen en koffie krijgen. Ze werden nu zoveel mogelijk van alles voorzien door de aanwonenden. Vanaf zondag 18 juli na 02.00 uur zakte het water. Overdag keerden de meeste geëvacueerden weer naar hun huizen terug. De Wellenaren slaakten een zucht van verlichting. De dijken waren doorweekt maar hebben het gehouden. Aan het einde van week 25 is het meeste weer opgeruimd. Er is weer scheepvaart mogelijk, de campings en jachthavens zijn weer geopend.

Overstroming juli 2021

 De stuw bij Afferden / Sambeek die niet helemaal gestreken kon worden. Foto Grad Sijberts 16-07-2021.


 

Overstroming juli 2021

Vrijdag 16 juli. Gezien vanaf Brienen, Grotestraat 11. De Kooij in Wanssum op de achtergrond.


 

Overstroming juli 2021

Er moet op vrijdag 16 juli politie aan te pas komen om de Grotestraat deels af te sluiten voor ramptoeristen die het leeghalen van de kelder en het restaurant bij Brienen blijven hinderen.  


 

Overstroming juli 2021

Zaterdag 17-07 in de ochtend om 08.00 uur. Foto Robert Verkoelen.

De Rijksweg N271 werd deze dag tussen de rotonde bij Well en Arcen afgesloten. Het  water stond op diverse plaatsen al op het fietspad.


 

Overstroming juli 2021

Het water steeg snel. Op zaterdagmorgen 17 juli dreigde de nooddijk achter Grotestraat 7 en nabij nr. 7a over te lopen. Het scheelde slechts 10 cm. Hals over kop werd er zand aangevoerd en werden Wellenaren opgetrommeld om zakken te vullen en op de dijk te leggen. Gelukkig kwam er van alle kanten hulp, de saamhorigheid was groot. 


 

Overstroming juli 2021

Zaterdag 17 juli. Ook de lekkende dijk achter de Nicolaasstraat richting Elsteren moest verstevigd worden en daarna nog de dijk in het Leuken. Het waren zorgelijke situaties, waarbij snel door vele vrijwilligers en de inmiddels gearriveerde militairen actie werd ondernomen.  


 

Overstroming juli 2021

Zeer kritieke Waterstanden 2021. 

Zaterdag 17 juli om 17.40 uur 15.43 boven N.A.P. 
Zaterdag 17 juli om 23.20 uur 15.48
Zondag   18 juli om 01.20 uur 15.48
Zondag   18 juli om 02.00 uur 15.48
Zondag   18 juli om 07.30 uur 15.43

Na 02.00 uur zakte het water en Well kroop op dat moment door het oog van de naald. De Maas stond nog slechts enkele centimeters onder de kademuren in de Grotestraat. Op 02-02-1995 was 15.43 mtr. de hoogste stand.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Mail jouw foto's van de overstroming, het opruimen en nazorg in Well naar info@archiefwell.nl

Liefst in een groot bestand, evt. via WeTransfer. Of neem contact op met de webmaster