Zoek

De Paad

Ten oosten van het Elsteren lag het Groot Gemeente Brouck, een nat en drassig stuk land, dat weer begrensd werd door De Pa, Pade of de Paey, (pad of weggetje ). Eerder ook Kamper Voetpad en Aan het Pad genoemd, tegenwoordig De Paad.


 

Ging men het dorp uit, dan passeerde je vanaf het kasteel de lager gelegen natte weilanden, het Gemeentebroek.  Via een klein houten bruggetje, dat 't Plenkske werd genoemd kwam je aan het Kamper voetpad, de huidige Paad. Dat gebied heette vroeger ook wel "Op den Papenberg".


 

Ansichtkaart begin 1900 van een veel gefotografeerd boerderijtje op De Paad, gemaakt door de Wellenaar Jos Drissen. Hij was huisschilder en fotograaf.

Op de achtergrond de bomen van de oude Kasteellaan en boerderij op den Berg, later Hoenderhof genoemd bij familie Man Valckx. De bewoners van dit pand aan het huidige adres de Paad 2 was destijds de familie Gerardus Coppus *Well 21-07-1844 †Well 21-11-1900 Gehuwd in Bergen op 08-04-1875 met Hendrica Lemmens *Well 23-11-1850 †Well 21-02-1921. In 1908 trouwde de 18 jarige dochter Theodora Coppus met Jan Willem Jozef Poels (timmerman) *Horst 08-06-1877 en woonden hier met hun gezin. Ook moeder Coppus-Lemmens en vrijgezelle zoon Peter Johannes Coppus woonden er. 


 

In de jaren '20 maakte Piet Kessels uit de Hoenderstraat deze (later ingekleurde) foto van bovenstaand boerderijtje op De Paad, met zijn vrouw en dochter An zittend op de put. Rechts meester Jos Schreurs, links zijn vrouw en dochter. Het boerderijtje is in 1930 gesloopt.


 

De brief uit Oost Africa van de Missiezuster Berendine Wijenberg voor haar zus Hanna Janssen-Wijenberg van de Brouwershof.


 

De Brouwershof van de familie Thei en Hanna Janssen-Wijenberg, nu Elsterendijk 28 hoorde vroeger ook bij De Paad. 


 

De Paad, gezien vanaf de Papenbeek. Links de boederij van fam. Seuren, rechts de Brouwershof..


 

Foto uit 1931. Het gezin Hagens-Tissen woonde aan De Paad, ze waren de buren van de familie Festen. (zie rode letters H en F)


 

Vanuit de lucht in de jaren '80. Links Brouwershof van de fam. Janssen-Wijenberg. Onderaan de woning van de fam. Cees Vane-Jonkers, de Paad 3.


 

Jaren '80 met links het witte huis van de fam. Zeekaf-Thissen.


 

Meer hoog water foto's uit 1993 van Grad Sijberts op De Paad staan op DEZE pagina


 

December 1994 op De Paad. In de verte ligt het Elsteren.


 

1 februari 1995, het  hoogste punt van de Maas was toen nog niet bereikt.


 

Overstroming van de Maas op 1 februari 1995.


 

De huidige situatie op de Paad, waar ooit bovenstaand boerderijtje met waterput stond.


 

Hendrik van Bloem schilderde het huis van de familie Peter van Aerssen - Broeren. Dit echtpaar had vijf kinderen: Toos (Toke) - Jan - Anneke - Toon en Rinus.

Toen zoontje Rinus 12 jaar oud was in 1938 hoorde hij op school dat het huis in brand stond. Het pand werd gesloopt en er is een nieuwe woning gebouwd op het huidige adres de Paad 4. Toke van Aerssen bleef ongehuwd, ze was naaister en heeft hier altijd met haar ouders gewoond.


 

De Paad 4. Voorheen van Aerssen. De woning van Sraar en Anny van Vegchel stond anno 2017 te koop. Ze waren inmiddels zelf naar de St. Vitusstraat verhuisd.


 

De boerderij van de familie Thei en Dien Hofmans-Albers lag aan De Paad 7. Later werd het adres veranderd in Leuken 20.


 

17-02-1977 maakte Theo Laarakker enkele foto's bij de familie Cees Vane-Jonkers.


 

1977. De "nieuwe" voordeur in de voorgevel. Ze is iets verlengd, de adel was vroeger aanzienlijk korter van stuk. Links staat nog het oude bakhuisje.

De boerderij werd in de Tweede Wereldoorlog door granaatvuur getroffen. De schuur aan de kant van de huidige Paad was onherstelbaar verwoest en werd afgebroken. In eigen beheer heeft de fam. Cees Vane dit pand destijds gerestaureerd. Het oude bakhuisje is hersteld. 


 

Opmerkelijk aan het pand de Paad 3 is de huidige voordeur. Ze werd na de Tweede Wereldoorlog door Antoon Seuren in de voorgevel geplaatst. En later is deze deur aan de kant van de Paad geplaatst. De voorgevel lag van origine richting Kasteellaan.

Het is de vroegere deur van de oude St. Vituskerk, die exclusief toegang gaf aan de kasteelbewoners. Deze foto is uit 1927, toen nog in de oude St. Vituskerk.  

 

 


 

De Paad 3 in september 2016, gezien vanaf de Elsterendijk.  Bewoond door de familie Antoon en Mela Splinter - Dupont.


 

De Paad gezien vanaf het kasteel.


 

In de tijd dat Wim Holtackers wethouder van de gemeente Bergen was werd De Paad verhard. Het werd een straat en was niet langer meer een zandpad. Het gezin Holtackers-Hagens woonde op De Paad 14.


 

Rik en Lia Landman met hun zonen Joost en Daan woonden na Thomas en Han Festen 30 jaar op de Paad 8.


 

Ingang van De Paad vanaf de Elsterendijk.


 

Een oude elektriciteitspaal met bovengrondse leidingen. De woning waar voorheen de familie Joseph en Mieke Zeekaf-Thissen woonde, staat al jaren leeg en wordt overwoekerd door planten en bomen.


 

De Paad met rechtsaf de straat die Overbrouck wordt genoemd.


 

Een weids uitzicht richting het kasteel en over de blauwe bessen velden van Harm Valckx.


Zie ook pagina Bewoners van De Paad

Weet jij meer of heb je foto's? Laat het weten!