Zoek

TOEN en NU

MAASZICHT

Well vanaf Wanssum ca. 1933.

Well vanaf Wanssum in 2013. (foto MaTiKo)


KASTEELLAAN

Kasteellaan in de jaren '60. Geheel rechts het huis uit 1952 van de zussen Jo en Mien Arts. Links ernaast de in 1964 gebouwde winkel van de fam.Gerrit en Nel Klabbers-Derks. Aan de overkant van de St. Vitusstraat op nr. 10 het huis van Hermans waar destijds pleegkind Dina Daniëls met haar man Frans Aarts woonden. Links ernaast het nieuwe huis uit 1964 op nr. 12 van Huub Wijenberg.

2010. Er zijn bijna 100 jaar oude Acaciabomen gerooid en er is een haag voor in de plaatst gekomen. De supermarkt en woning van Gerrit en Nel Klabbers-Derks zijn verkocht. In de winkel heeft zich een filiaal van bakkerij Smits uit Lottum gevestigd. Ook het pand Kasteellaan 10 waar de fam. Hermans woonde is verkocht en hier is manufacturenzaak 'het Spinnewiel' gevestigd van Marian Litjens-Jenneskens. (foto MaTiKo)


DE BLEEK (De Bleik in dialect)

1961. De oever van de Maas in de Grotestraat met 'de Bleek'. Dit was een grasveld om het linnengoed te bleken. Na het wassen spreidden de vrouwen hun witte lakens en slopen uit op het grasveld achter hun huis. De kracht van de zon deed de rest. Iedereen had aan de Maas haar eigen stuk gras, dit was een stilzwijgende afspraak. In- en na de oorlog maakte men geen gebruik meer van deze Bleek. In het midden ligt de oude veerstoep en rechts het Veerhuis van Nellie Drissen. Het pad achter de huizen werd verbreed doordat de eigenaren enkele meters grond afstonden. Iedere tuin werd aan de achterkant aangeplant met een ligusterhaag. In de zomer werd er volop gezwommen  rondom de kleine aanlegsteiger die op initiatief van het Wellse V.V.V. werd aangelegd. Dagjesmensen genoten met het mooie weer van het uitzicht richting Wanssum. Aan de overkant staat 'de Stayerhof' waar de Grote Molenbeek uitmondt in de Maas.

2021. In 1934 werd de haven van Wanssum geopend met veel feestgedruis. De eerste grote bedrijven die verrezen waren de veevoeder silo van het Landbouwbelang en de betonwarenfabriek van de Encko. In de loop der jaren is het industriegebied enorm uitgebreid en er varen nu grote containerschepen langs. Door de gemeente werden op de Bleek bomen aangeplant voor schaduw en sinds 2010 verlichten 8 lantaarnpalen het verharde pad achter de tuinen. Het uitzicht op de Maas wordt tegenwoordig op veel plaatsen belemmerd door wildgroei aan de waterkant door hoog struikgewas en Wilgenbomen. Eerder stonden er alleen gele lissen en lage riet soorten. En hier en daar stond een populier als baken voor schepen. (foto MaTiKo)


OVER DE MAAS GEZIEN

Uitzicht vanuit Wanssum op de Grotestraat. In de woning op nr. 7 woonde destijds de fam. Bertus Sprunken-Lemmen. Links aan de overkant staat de Meisjesschool met ernaast de Kleuterschool, beide 'Kindje Jezus school genaamd. Ook de Kloosterkapel en het Bejaadenhuis 'Eldershome' zijn te zien.

Vanaf dezelfde plek in Wanssum in 2021. De twee schoolgebouwen en het klooster met bejaardenhuis zijn allemaal gesloopt. Geheel rechts de drie 'Eldershome' appartementsgebouwen op het adres Eldershof. (foto MaTiKo)


SENIORENWONINGEN

De aanleunwoningen naast de Molenbeek aan de Grotestraat en op Kloosterhof zijn sinds kort bewoond. Deze 2e serie van 14 woningen werd in 1989 door Woningvereniging Cosmas en Damianus uit Afferden gebouwd, nu Destion geheten. In 1984 werden er al 22 aanleunwoningen gebouwd door Bejaardencentrum 'Eldershome'. Deze werden in 1989 overgenomen door Cosmas & Damianus.

De seniorenwoningen van Destion, 33 jaar later in 2021. De functie aanleunwoning is vervallen met het sluiten van Eldershome en de komst van Maasduinen Staete in Nieuw Bergen. (foto MaTiKo)


MOLENEIND

Tankstation Grad Wijers rond 1960. Schoonzoon Henk Kuster en dochter Stien Wijers namen het bedrijf over. 

Vanwege inbraakgevaar werd er alleen getankt en was er geen winkel bij. Nadat Henk stopte in 1983 is het tankstation aan verschillende beheerders verhuurd. Het laatst aan BP Nederland.

Tankstation BP Well aan het Moleneind in 2016.

Rob van Gestel runde het tankstation sinds 1994 en nam het gebouw in 2007 over van BP. Men kan nu niet alleen 24 uur per dag tanken. Er is ook een tankshop, bloemen verkoop, aanhangerverhuur, carwash en een wasserette met  was- en droogautomaten. En bovendien heeft BP Well een eigen website en Facebook Site. Tijden veranderen na ruim 50 jaar.

BP Well is overgedragen door Rob van Gestel en zodoende sinds 04-05-2021 onderdeel van het netwerk van Vollenhoven Olie uit Tilburg. (foto MaTiKo)


NAAST DE BRUG

Foto van Theo Laarakker begin jaren '70.

De Baileybrug en de timmerwerkplaats met woning annex winkel van de firma Gebr. Huijgen. Jan Huijgen en zijn broer Wim hadden destijds een aannemersbedrijf  en timmermwerkplaats, ook voor meubelwerken. Marie Camps de vrouw van Jan, beheerde de winkel waar o.a. meubels - speelgoed - ansichtkaarten - textiel en huishoudelijke artikelen werden verkocht. Jan en Marie waren ingetrouwd bij vader Huijgen die timmerman was en het huis in 1901 liet bouwen. Moeder Johanna Gertrudis Thomassen was in 1937 op 63 jarige leeftijd gestorven. Na de dood van zijn vader bleef de vrijgezel Wim bij zijn broer en schoonzus wonen. Jan en Marie hadden zelf geen kinderen maar een pleegzoon, Wim Camps genaamd, een neefje van Marie.

Juli 2022, ca. 50 jaar later, vanaf Eldershof gezien. Het pand werd verkocht door de fam. Huijgen en is verbouwd tot twee woningen. (foto MaTiKo)


KASTEELLAAN

De Kasteellaan begin 1900, met in de verte de stenen graanmolen. De molen was van de familie Sef Vink-Peeters. Dit uitzicht had eeuwenlang de heer vanuit Kasteel Well. 

De Kasteellaan 100 jaar later in 2012. (foto MaTiKo).


 

De Kasteellaan in 1933. Links staat de boerderij van de familie Sjang en Marie Wijenberg-Janssen. Rechts is de Kasteelshof nog net te zien van het echtpaar Leo Verstappen-Jenneskens. Ze hadden de boerderij met grond in 1923 van kateelheer Richard Wolters gekocht. 

Vanaf dezelfde plek 80 jaar later. (foto MaTiKo)


 

Deze pagina wordt geregeld verder aangevuld.