Zoek

Plattegrond van Well en alle straatnamen

Bij raadsbesluit van 29 november 1879 is de Gemeente Bergen verdeeld in vijf wijken. Wijk E was het dorp Well met de gehuchten Wellerlooi, Knikkerdorp, Elsteren, Kamp, Leuken, Heikant en Bosserheide was Wijk A Heijen, Wijk B Afferden, Wijk C Siebengewald en Wijk D Bergen; ieder dorp met zijn gehuchten. Nadat omstreeks de eeuwwisseling Wellerlooi zich ontwikkeld heeft tot een dorp is aan deze indeling voor Wellerlooi wijk F toegevoegd.

Bij de wijkindeling bestond de adressering van elk huis of ander pand uit een letter (voor Well dus E) met een getal (het huisnummer). 

Na 1945, bij de uitbreiding en (her) bouw van de vele woningen in de dorpen voldeed dit systeem steeds minder. Om de bezwaren van het bestaande systeem van de huisnummering te ondervangen heeft de raad op 31 mei 1955 besloten over te gaan tot het invoeren van straatnamen voor de gehele gemeente. In dit eerste besluit met betrekking tot de straatnaamgeving werden in totaal 100 namen gekozen, namelijk 18 voor Heijen, 16 voor Afferden, 17 voor Siebengewald, 16 voor Bergen, 20 voor Well en 13 voor Wellerlooi. Bij deze eerste keuze  is  men vooral uitgegaan van de namen, die in de dagelijkse spreektaal al gebruikt werden voor de aanduiding van straten en buurtschappen.

Hier in Well werden de E nummers per 31-12-1955 vervangen door de nu nog bestaande straatnaamgevingen met huisnummers. Hier begon de nummering in het Knikkerdorp: Knikkerdorp 6 was voorheen E1 en Wellsmeer 9 was eerder E318. Er waren eind 1955 19 straatnamen in Well.

Plattegrond van Well en alle straatnamen

Dagblad voor Noord-Limburg 21-12-1955


 

Plattegrond van Well en alle straatnamen

 


 

Plattegrond van Well en alle straatnamen

 


 

Aijerbandstraat
Bergweg
Bosserheide
Brouwerstraat
De Kamp
De Paad
De Vissert
Elbert Franssenstraat
Eldershof
Elsteren
Elsterendijk
Grotestraat
Halve Maan
Halve Maanseweg
Herdersdreef
Hoenderstraat
Hoogveldseweg
Kasteellaan
Kasteelsehof
Kevelaarsedijk
Klokkemakerstraat
Kloosterhof
Knikkerdorp
Knikkerdorpweg
Koperslagerstraat
Kuiperstraat
Lammerskamp
't Leuken
Mandenmakerstraat
Moleneind
Mulderstraat
Nicolaasstraat
Olieslagerstraat
Overbrouck
Papenbeek
Pastoor Reinéstraat
Pastoorstraat
Rietdekkerstraat
Schepersweg
Sint Barbarastraat
Sint Vitusstraat
Sterrenbos
Veenweg
Vossenheuvel
Weideweg
Wellsmeer
Weverstraat
Wezerweg
Wolfsven
't Zand
Zandsehof