Zoek

Moleneind

Het Moleneind ligt aan weerszijden van de Rijksweg N271. Vroeger werd het buurtschap 'Heikant' genoemd.


 

De naam zegt het al: Het Moleneind dankt zijn naam aan de windmolen, die voordat hij kapot geschoten werd, hier op de Molenberg stond.


 

Uit de krant van 20-09-1913.


 

Uit de krant van 12-12-1914


 

Nieuwe Venlosche courant van 09-01-1915


 

Nieuwe Venlosche courant 02-12-1916


 

Pand van de Gebr. Krebbers in 1930 aan het Moleneind. Bakker Piet – slager Gert  en smid Jacob hadden hier 3 winkels totdat het pand tijdens het bombardement van 4 december 1944 op de naastgelegen molen onherstelbaar werd beschadigd. Piet bouwde hier na de oorlog een nieuw pand.


 

Het woongedeelte van Piet en An Krebbers-Schreuder in 1937.


 

Na het granaatvuur op de molen in WOII lag het Moleneind er mistroostig bij. Het pand van de gebroeders Krebbers was ook aan flarden geschoten.

Jacob Krebbers begon de smederij in de Zuid Nederlandse Kapokfabriek, die ook gedeeltelijk kapot was. Hij en Trui woonden er eerder met een zeil als voordeur. Meerdere gezinnen vonden direct na de oorlog onderdak in de kapokfabriek. Er werd een noodwoning gebouwd waar de fam. Krebbers tot 1953 woonde, toen was het nieuwe huis met winkel klaar. Daarna woonden Sraar en Mia Koppers in de noodwoning. Rechts naast de Kapokfabriek woonde de fam.Antoon van Soest-Förster.


 

Hier op Moleneind 17, woonden destijds Sjef en Mie Zeegers - Vink. De bovenverdieping was vanwege de naoorlogse woningnood verhuurd.  De families C. van der Meij - Harry Reijnen en Joop van Hulst (de mannen waren kommies aan grenskantoor de Wellsche Hut) en meerdere gezinnen woonden in de loop van de jaren in dit pand. Zo ook verschillende gezinsverzorgsters en Hilde Vrede.

Links van deze twee-onder-een-kapwoning woonde destijds de familie Harry en Diets Kwanten - Verheijen.


 

Uit de krant van 03-03-1934.


 

1948. De Rijksweg met het "Eierhuuske", gezien vanaf het latere parkeerterrein van café Vink, Sterrenbos 1. 

Eigendom van de Wellse Eierbond die op 15-04-1908 werd opgericht. Later omgedoopt tot Eiervereniging St. Barbara en hier in dit gebouw was het verzamel- en verzendpunt van eieren die ingepakt naar de Venlosche Eiermijn gingen. Na de oorlog werd dit pand gebruikt als noodwoning en werden de eieren naar Sjang Wijenberg in de Papenbeek gebracht. Helemaal achter, is op de Molenberg het dak van de nieuwe villa van huisarts Gerard Smals te zien. Dit pand is in 1947 op de fundamenten van de verwoeste molen gebouwd.


 

De Molenberg met het landhuis van de fam. Gerard Smals, begin jaren '50.


 

1954. In de tuin van Vullings op de hoek Kasteellaan-Rijksweg. Met uitzicht op het inmiddels wit geverfde Eierhuuske. Nadat het pand niet meer nodig was als noodwoning is het afgebroken. Er kwam op die plek een bushalte van de Zuid-Ooster.


 

Dagblad voor Noord - Limburg 15-09-1956. Bij de afslag Rijksweg - Brugweg nabij tankstation Wijers.


 

Winter 1959.


 

De woning van Toon en Nel Vink, onder aan de Molenberg, in 1959. Ze hadden twee zoons : Sjef en Theo.


 

Pand "de Molenhoek". Behalve hotel - café - pension hadden de familie Piet Krebbers en later fam. Piet Mercus - Krebbers hier ook een bakkerij en levensmiddelenwinkel.


 

Links staat de noodwoning, die gebouwd was op de plek waar eerder de loods stond van de Zuid Nederlandse Kapokfabriek.  Nadat de fam. Jacob Krebbers-Pingen en de fam. Zoon-van Soest er na de oorlog in gewoond hadden, woonden hier Sraar en Mia Koppers-de la Haije en hun kinderen Joep, Hanneke en Mieke.


 

Winkel - smederij - taxibedrijf - tankstation Jacob Krebbers & Zonen.


 

Het tankstation van Grad Wijers. Later werd het een BP-station aan de rotonde bij de Rijksweg / Brugweg.


 

1971. Het pand (nu Moleneind 14) van Toon Vink waar hij stopte met zaken doen.

Op de gevel stond  "A. J. Vink  in Granen".  Dit was het voormalige gebouw van enveloppenfabriek KOVERTO.


 

De achterkant van het pand aan het voetbalterrein in 1971.


 

Moleneind 3, de woning van Wiel Klabbers (aannemer-metselaar) en Paula Chlod en hun kinderen Sjaak - Wiel - Toos - Ger en Ruud.


 

Het pand Moleneind 14 werd verbouwd tot woning voor het gezin Sjef en Annie Vink - Valckx.


 

 


 

De voormalige Kapokfabriek in 1974. Foto: Theo Laarakker.


 

Moleneind - afslag Wezerweg in 1975. Foto: Theo Laarakker.


 

Eigenaar Leo Timmermans is later met zijn gezin naar Venlo verhuisd.


 

03-05-1979


 

24-07-1981


 

06-12-1990.


 

Nostalgie van de hoefsmid achter de woning van de fam. Krebbers in 2015.


 

21-11-2017


 

21-11-2017 kreeg de meldkamer van de Brandweer in Bergen een melding binnen. Pico Bello, de voormalige sexclub aan de Moleneind in Well stond in de fik!

Wim Janssen, voorlichter Brandweer Bergen vertelde: 'De Brandweer uit Bergen is samen met de unit uit Meerlo uitgerukt en om 05:30 waren we ter plekke. Het hele pand stond toen al in lichte laaien. De oorzaak van de brand was op dat moment niet bekend. Het pand, dat al vier jaar niet meer in gebruik is, had grote brand- en waterschade opgelopen en mag als verloren worden beschouwd.Sinds de brand heeft de verpaupering toegeslagen.


 

Op de Rijksweg N271 ter hoogte van het Moleneind - Wezerweg zijn veel ongelukken gebeurd. Zowel met blikschade als met gewonden en zelfs met dodelijke afloop.

 


 

 


 

In maart 2023 werd aan de N271 begonnen met de aanleg van een rotonde. De feestelijke opening is op koningsdag 27 april 2024.


Drone foto's van Robert Verkoelen.