Zoek

Leuken, een oude benaming voor een omsloten, omwald of omheind gebied. 

Look, blook (blok), kamp en bocht zijn de meest voorkomende veldnamen die o.a. in de Belgische Kempen op omheinde percelen betrekking hebben. Ook in Brabant en rond Weert komt de naam  voor. Maar ook in ons eigen dorp. De omheinde percelen kunnen akkers en weilanden zijn.
Nu zult U zeggen look klinkt nog niet als Leuken, maar het meervoud van look  werd vroeger gevormd door er een Umlaut op te zetten. Denk aan de Duitse taal: Haus wordt Häuser en Rad wordt Räder. Welnu look (omheind perceel) werd in de loop der jaren, dan spreken we vanaf ca.1300  look, opt Loeken, opt Loecken, opt Leeuken . Soms zien we ook: loke, loick, loicke (n)
En gaan we dit dan schrijven zoals we het uitspreken, dan staat er Leuken. Look, gelookt is afgeleid van luken / loeken en betekent sluiten, iets omheinen, omwallen.
In het Engels is to lock nog altijd sluiten gebleven. En dan zien we meteen, dat  vanuit de vroegere spreektaal, de streektalen oftewel het dialect later o.a. het Engels, maar ook ons Nederlands, het ABN, het Algemeen Beschaafd Nederlands ontstaan is.
Leuken is zoals ze vroeger schreven: een stucxken lants genaempt loicxken ( luecxken). Al op zeer oude kaarten komt de naam Leuken voor.


 

Uit de krant van 20-03-1880.


 

Dit schilderij laat de boerderij zien, die ooit in het Leuken 3 stond. Zie pagina Stamhuis van de fam. Rutten.


 

1961. De oude boerderij en de in dat jaar gebouwde nieuwe woning van de familie Sponselee-Holleman.

Hoeve 'Den Uiver' ook eerder 'Het Ooievaarsnest' genoemd. Deze boerderij lag vroeger aan het Kampervoetpad, daarna heette het adres de Paad en nu 'Leuken 19.


 

Boerderij van Piet en Mina Luijpers-Koppes.


 

1952. De boerderij van de familie Peter Johannes Hofmans en Hendrica Theodora Janssen aan de Paad 7, later adres Leuken 20.


 

De Manege aan de afgraving van de Seurenheide.


 

Manege Seurenheide in 1983.


 

Frans en Anny Sprunken lieten na de verbouwing van hun huis, in 1990 luchtfoto's maken door fotograaf Karel Tomeï. Huidig adres Leuken 5 met de Seurenheide en het dagstrand op de achtergrond.


 

Leuken 20, eind december 1993 tijdens de Maasoverstroming bij de familie Jup Kopczinski - Knoops.


 

 De Leukerhof van de familie Karel en Lies Rijk-Verstegen. Kinderen: Piet - Cila - Agnes - Jan en Karel. De jongste zoon bleef op de boerderij met zijn vrouw Jo Rijk-Cuppen. Hun kinderen: Johan - Mieke en Monique.  Daarna wonen hier aan 't Leuken 12 zoon Johan en Sanne Rijk en hun gezin. De Leukerhof is gebouwd in 1935. 


 

De oude woning van de familie Piet en Mina Luijpers-Koppes. Leuken 7.


 

Ook het meer, het vakantiepark en de Jachthaven zijn naar dit buurtschap Leuken vernoemd.


 

De eerdere woning van de familie Harry en Drika Rutten-Koppes werd later Bed en Breakfast 'VIOS' van Ineke Schober.


 

De woning van Hay en Door Deckers - Derckx in 2009.


 

De boerderij van fam. Piet Fleuren-Janssen was alleen via een z.g. 'karweg' te bereiken. Ze lag midden in het bos in het Leuken.

In de jaren '60 verhuisde de familie Fleuren naar de Pyloriushof op de Kamp i.v.m. de ontzanding. Ze verhuurden het huis nog enkele jaren aan Sraar en Annie van Vegchel-Martens. Later werd de boerderij afgebroken. 

De plek waar deze boerderij lag is het huidige eilandje in het Leukermeer.


 

23-07-1980. Hoog water in 't Leuken.


 

Manege Seurenheide ligt aan het adres Leuken 3a.


 

Dagstrand Seurenheide (Leuken 3b) en de Manege Seurenheide.