Zoek

Bosserheide - Heikant

Bosserheide - Heikant

Detail van een kaart uit 1823.


Het gebied Bosserheide ligt min of meer ingeklemd tussen het Moleneind, Halve Maan, Wolfsven en Bergerheide.

Veel gezinnen, met name aan de oostkant van de Rijksweg, hebben in de loop van eeuwen een lap grond gepacht of gekocht, er een huis gebouwd en zijn begonnen met het ontginnen van de Wellse zand- en heigrond. Het vroegere gehucht Heikant was ruwweg het gebied van de Papenbeek, Sterrenbos en Moleneind en een deel van wat men vroeger Bosscherheide of kortweg Bosserhei noemde. Met de straatnaamgevingen verdween uiteindelijk de naam Heikant. Er was (en is) een verschil in ons dorp met de grondsoort van de 'Maaskant' met de rivierkleigrond en verderop oostwaarts de 'Heikant' met de zandgrond.

Zie ook: Bewoners van de Bosserheide.

Bosserheide - Heikant

Kaart van het jaar 1900, met ca. 15 woningen in de Bosserheide.


 

Bosserheide - Heikant

Gezinnen die in 1838 op Heikant wonen. LouisTruijen - Heikant 120, woonde destijds in de huidige Sterrenbos. 


 

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 29-08-1874


Tot het begin van de 20e eeuw behoorde het Bosserheide gebied hoofdzakelijk bij de terreinen van kasteel Well, de gemeente Bergen en delen van de heide en het bos waren in het bezit van particulieren, al dan niet uit Well. Vanaf 1970 werd een deel van de Bosserheide en Heikant stukje bij beetje door Het Limburgs Landschap gekocht, ze noemen het reservaat "Bosserheide". Dit gebied was deels begroeid met zogenaamd 'renteloosvoorschotbos' van grove den. De Rijksoverheid had bosbouw gestimuleerd door het uitlenen van geld zonder rente ten behoeve van bosaanplant. Dit begon hier in Well met de boomplantdag in 1927. Het hout werd in de mijnbouw gebruikt. Nu nog bestaat een groot deel van het gebied uit loof- en naaldhoutsoorten, stuif- en zandduinen. Achter de Bosserheide lag de Reinderslooi. Vanaf 1963 werd begonnen met het grootste project uit die tijd in onze gemeente Bergen: de winning van industriezand en grind uit de Wellse Maasduinen.

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 14-12-1878


 

Bosserheide - Heikant

Het vroegere café van Andries Cornelissen (Daone Dries) aan de Rijksweg in de Bosserheide, ook wel "Klein Amsterdam" genaamd. 

Andries Cornelissen trok met zijn vrouw Alberdina Huebers en hun kinderen vanuit het Brabantse Beers in 1898 naar het "Osse" boerderijtje, annex herberg-beugelbaan Klein Amsterdam. Het 

Deze foto is uit 1904 en waarschijnlijk gemaakt met het inhalen van burgemeester Gerard Peters. Er was een grote ereboog door de Bosserheide buurt aangebracht over de Rijksweg. 


Bosserheide - Heikant

In de gemeente Bergen werd in 1904 voor de Staten verkiezingen een voorstel gedaan om nieuwe districten te vormen. Het werden er 5 in de nieuwe indeling: Bergen - Well - Afferden - Siebengewald en Heijen met de daaronder ressorterende buurten.


 

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 03-03-1906

De besteller droeg een pet met schild en bracht niet alleen de post en pakketjes, maar veelal gaf men ook de brieven aan de besteller mee. Ook de benodigde frankeerzegels werden bij de postbesteller gekocht. Niemand had toen nog een brievenbus. In arbeidersgezinnen was het ook nog eens heel normaal dat de postbesteller op verzoek het bezorgde poststuk voorlas. Er waren arbeiders die niet konden lezen of schrijven. Moesten deze mensen zelf een brief versturen, dan ging men veelal naar de schoolmeester. 


 

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 31-07-1917. Brand bij Grad en Marie van Soest-Daniels.

De 18 maanden oude baby Wiel ontsnapte die zondag 29 juli aan de dood. Hij werd op het laatste nippertje gered door buurvrouw Kaat Roosen-van Elsen.


 

Bosserheide - Heikant

Houtverkoop in 1921 nabij fam. Grad van Soest - Daniels.


 

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 27-12-1924.


Op de Rijksweg gebeurden veel ongelukken. Hierdoor kwamen ook verschillende mensen van de Bosserheide om het leven.

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 03-11-1933


 

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 05-07-1935


 

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 11-08-1937.


 

Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 18-08-1938.


 

Bosserheide - Heikant
Bosserheide - Heikant

Uit de krant van 14-10-1938.


 

Bosserheide - Heikant

Klein Amsterdam uit de tijd dat Antoon Rutten er kastelein was. 

De woning rechts in de verte is van familie Jan Rühl - Peters. Niet zichtbaar, maar geheel rechts van deze zijweg, is later de woning van fam. Piet Rutten - de Riet gebouwd. Op dit adres Bosserheide 29 was later een orchideeën kwekerij gevestigd, vervolgens een tuincentrum Seelen en naderhand 'Stalling 31'.

In 1974 is 'Klein Amsterdam' gesloopt en verdween weer een stukje geschiedenis in Well.


 

Bosserheide - Heikant

Enkele spelers van voetbalclub Erica bij het vervallen boerderijtje van Heintje Peters.

Het boerderijtje was van ca 1860, met muren van stro en leem. Het lag ongeveer naast 'Klein Amsterdam' en tegenover de woning van Willem en Han Koppes-de Riet (later Jan Rühl). Het werd afgebroken en ongeveer op die plek kwam een nieuw huis van het echtpaar Thei en Dora Rutten-de Riet.


 

Bosserheide - Heikant

De woning van de familie van Soest-Daniëls, later van Soest-Groenen. Dit pand Bosserheide 17 is afgebroken er opnieuw opgebouwd.


.

Bosserheide - Heikant

De woning van Jan en Lisa Rühl in 1950. Daarvoor was het pand van Willem en Han Koppes-de Riet.


 

Bosserheide - Heikant

De woning van Man en Dien Hebben - van Soest. Bosserheide 15.


 

Bosserheide - Heikant

1953. Woning van de familie Jacob van Elsen aan de Rijksweg in de Bosserheide.


 

Bosserheide - Heikant

Aan de Rijksweg ligt deze boerderij op Bosserheide E 236, later huisnummer 27. Hier woonde de fam. Mathes Roosen-Ammedick, later zoon Mathes en Nellie Roosen-Direks. 29-04-1977 op de foto gezet door Theo Laarakker.


 

Bosserheide - Heikant

De woning aan de Rijksweg - Bosserheide 51 die Lei en Hanna in 1940 van Jacobus (Köb) Klabbers kochten voor ƒ4500,-.

Op de dag dat Lei en Hanna verhuisd waren vielen de Duitsers ons land binnen en begon de Tweede Wereldoorlog.


 

Bosserheide - Heikant

Woning van de familie Dries en Dien Baltissen-Streutjes.

Het gezin woonde in de ouderlijke woning van de familie Streutjes-Lucassen. Het oude huis was verwoest in de Tweede Wereldoorlog en werd afgebroken. Daarna werd de schuur als noodwoning gebruikt. En bovenstaande nieuwe woning werd gebouwd in 1950 -'51. Later werd deze woning verbouwd en bewoond door zoon Jan en zijn gezin, huidig adres Bosserheide 7.


 

Bosserheide - Heikant

Achterkant van de woning van familie Thei en Marie de Riet - Koppers. Huidig adres Bosserheide 57.


 

Bosserheide - Heikant

Kleinzoon Hans Derks bij de woning van de familie Chris en An Hebben-Cornelissen op nr. 13a. Later gekocht door Gerrit en Truus Hagens.


 

Bosserheide - Heikant

De woning van de familie P. Cornelissen-Wetterhahn, later J. Cornelissen-Rothoff. Bosserheide 47, voorheen E 281.


 

Bosserheide - Heikant

Jill Baltissen maakte vanuit een luchtballon deze foto van de stuw in het Reindersmeer en rechts haar ouderlijk huis.


 

Bosserheide - Heikant

Pand van de familie Arnoldus Hebben - Johanna Franciska Hofmans.

In 1850 werd het perceel gekocht door de familie Petrus en Petronella Simons-Otjens. Vanaf 1863 bewoond door Hendrik en Johanna Elisabeth Hofmans-Simons. Dit huisje werd later afgebroken.


 

Bosserheide - Heikant

In 1961 verhuisden Chris en Truus van Megen - Koppes vanaf de Hoenderstraat naar hun nieuw gebouwde huis op Bosserheide 43a. Later 'Theetuin Well' van de familie Sonneveld. Truus is een dochter van Bondse Giel uit het Elsteren.


 

Bosserheide - Heikant

De tuin van fam. Houben op Bosserheide 37. De plek waar vroeger de familie Nard en Cis de Riet - Pubben woonde.


 

Bosserheide - Heikant

Het huis Bosserheide 9 van de familie Jacob Vitus Roosen en Petronella Wilhelmina Otten. Later woonde hier het gezin van dochter Lieske die getrouwd was met Thei Rutten.


 

 


 

Bosserheide - Heikant

Achter het omgeploegd land ligt het huis van de familie Wiel en Zus Reiniers-van Bommel, Bosserheide 2a. Later bewoond door zoon Henk, zijn vrouw Corina Welbers en hun kinderen.


Weet jij meer of heb je foto's? Laat het weten!