Zoek

Overstroming december 1993 - januari 1994

Overstroming december 1993 - januari 1994

 


 

Overstroming december 1993 - januari 1994

Slagerij Koppers, Grotestraat 31.


KERSTMIS 1993.

Op vrijdag 17-12-1993 maakt zich nog niemand zorgen in ons dorp, ondanks de overvloedige regenval in het hele stroomgebied van de Maas. Maar het houdt niet op met regenen en na België houden plaatsen in Zuid Limburg het op maandag 20-12 ook niet meer droog. De pontveren in Noord Limburg worden die dag uit de vaart genomen.

Op dinsdag 21-12 is duidelijk dat Limburg te kampen krijgt met de ergste watersnood van de eeuw. Het ramppeil van 1926 wordt in Zuid Limburg al genaderd. Noord Limburg maakt zich op voor de hoogste waterstand sinds 1926. Er moet veel geïmproviseerd worden en er heerst veel onrust.

Woensdag zijn er in Venlo en omgeving al mensen geëvacueerd. Wellenaren doen er alles aan om de huizen en bedrijven van zandzakken te voorzien. De gemeente, de brandweer en later ook de militairen doen hun best om zoveel mogelijk hulp te bieden. De gemeente vaardigt op donderdag 23-12 noodverordeningen uit om het ramptoerisme in te dammen. De meeste wegen zijn inmiddels volgelopen en de pendeldienst over de Kasteellaan is in volle gang.

Op donderdag zijn de bewoners van Eldershome allemaal geëvacueerd. In de nacht van donderdag 23 -12 op 24 -12 is het water erg snel gestegen en zo hoog gekomen dat iedereen in de oude kom van Well geacht wordt om te evacueren. Niemand mag het dorp nog in, er mogen alleen nog mensen uit. Dat zijn de orders van de burgemeester. Watertoeristen worden niet meer toegelaten. Huisraad wordt nog snel zo goed mogelijk in veiligheid gebracht. Dat de elektriciteit uit zou kunnen vallen is niet ondenkbaar. De meeste bewoners geven gehoor aan de oproep van de burgemeester om te vertrekken. Ze pakken snel de koffers op vrijdag 24-12. Koken is dan al niet meer mogelijk in diverse gezinnen, waar de keuken al blank staat. Militairen en brandweermannen verspreiden zich om te kijken wie er meegaan. Als de voordeurbel gaat en een militair vraagt: "Zullen we gaan?" is het slikken en verlaten de bewoners hun huis. Sommigen worden op de rug van de hulpverleners naar de legertruck gedragen. Via een keukentrapje klimt men naar binnen om naar café Vink gebracht te worden voor registratie en te wachten op verder vervoer. Men is dik ingepakt, het is koud. Vanuit de truck zie je water zover het oog reikt. Oudere mensen zijn het meest van slag, ze vergelijken het weg moeten gaan met de evacuatie in de Tweede Wereldoorlog toen men ook alles moest achterlaten. Het zijn beelden van vluchtelingen. Kerstavond is een rampavond.

Kerstmis wordt doorgebracht bij familie of vrienden buiten de gevarenzone. Het water heeft inmiddels genadeloos toegeslagen. De ellende is niet te overzien. Voor pottenkijkers is het verlaten spookdorp geheel afgesloten. Eerste Kerstdag viert een kleine groep achterblijvers in de Grotestraat samen Kerst.

De Maas zakt erg langzaam. Na ongeveer een week kunnen de eerste evacuees weer terug naar hun woning of bedrijf. De schade blijkt over het algemeen erg. Op Oudejaars- en Nieuwjaarsdag begint voor sommige mensen de grote schoonmaak in hun natte, naar vis stinkende woning. 

Verzamelalbum Watersnood Well dec. 1993 - jan. 1994

2e Kerstdag 26-12-1993 in de Bloemenkas van Jan en Katelijn Huibers.

2e Kerstdag 26-12-1993 in de Bloemenkas van Jan en Katelijn Huibers - Janssen.

Album 1993 - Jan en Katelijn Huibers-Janssen, de Kezeling.

Album 1993 - Piet Derks, Grotestraat 64.

Album 1993 - Sra Klabbers, Grotestraat 53.

Album 1993 - Grad Sijberts, Overbrouck 28.


 

Overstroming december 1993 - januari 1994

Limburgs Dagblad 07-01-1994


Watersnood 1993 van Maasduiners.nl op Vimeo.com