Bevroren Maas in Well
Hoe anders dan de laatste jaren waren vaak de koude winters in de vorige eeuw. Dat waren nog eens winters..... Als de Maas bevroren was zei men "De Maas zit".
De raderstoomboot van de firma P. J. Berger uit Venlo.
VENLOO, 25 Jan 1893. Gisteren avond circa zes uur is het ijs der Maas hier voor de stad los gegaan. De hevige was, met den toevoer van ijsschollen, waarbij verschillende van ongeveer 20 centimeter dikte, deden zeer veel gevaar ontstaan voor de hier geankerde booten en schepen. Een der booten van de firma P. J. Berger, alhoewel stevig vastgemaakt, werd losgerukt en met den stroom mee gevoerd,
26-01-1893. De stoomboot P. J. Berger, welke door zware ijsgang te Venlo van de kettingen werd afgebroken, dreef tussen de grote schollen mee tot Well en is hier in de Maas gezonken.
19 februari 1929. o.a. Mien - Jo Arts (Schoolstraat) en An Kessels met haar moeder uit de Hoenderstraat.
1953-54
In de winter 1953-54 waren de maanden november en december warmer dan normaal; daarentegen was de gemiddelde temperatuur van januari en februari lager dan normaal, terwijl maart praktisch normaal was te noemen. De winter bedroeg in De Bilt 46 vorstdagen, waarvan 11 zeer koude dagen (min. temperatuur onder -10 graden).
Op 22 januari zette de eigenlijke winter zich in. De Maas is op 2 februari dicht in Maastricht en op 6 februari ook ln Midden- en Noord-Limburg. Steeds meer schollen hadden zich vast gezet. Er waren in het dicht gevroren gedeelte echter ook grote wakken. Ook bij Well schoven de ijsschollen tegen elkaar en gingen een ijsvlakte vormen. De Maas was voor 18 dagen gestremd.
Er werden in 1954 veel foto's genomen van- en op de bevroren Maas, zoals deze en onderstaande foto's.
Frans van Dooren uit de Grotestraat maakte deze foto van Jac Koenen (van Walaria) met Sraar en Marleentje. Rechts Annie Valckx die in de winkel bij van Dooren werkte.
Nog maar zes maanden en op de bevroren Maas: Wilma Simons, dochtertje van Bèr en Ela uit de Grotestraat.
v.l.n.r. Piet Janssen - Leo Simons - Gerrit Voesten - Jan Derikx - Toon Droessen - Wim Drabbels - Martin Philipsen en Piet van Osch.
Dit zijn de misdienaars uit Heide (Venray) die vanaf de Staay in Wanssum de Maas overstaken. Ook hebben ze die dag nog op de kasteelgracht geschaatst. Piet van Osch stond later in Well aan school en Martin Philipsen trouwde met Mia Rijs uit het Elsteren.
De winter van 1962-63 was de koudste van de eeuw. De koudste periode duurde van 22 december t/m 3 maart.
Frans Reiniers en Lenie Broere met Christjan Broere en zijn jongere broertje. Op de achtergrond het 'Boeiehuuske' in de Band.
Frans en zijn verloofde Lenie lieten in deze periode een huis bouwen in de Papenebeek. Deze bouw heeft ruim vier maanden stil gelegen vanwege de barre winter.
Actueel
Archief Well presenteert foto's op donderdag 26 september.
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (deel 5)
Stem op Archief Well bij de Rabo ClubSupport Campagne 2024
Ook dit jaar is de Rabobank met de Rabo ClubSupport actie gestart. Deze is er om verenigingen en stichtingen financieel een steuntje in de rug te geven.