Boomplantdag in de kweekerij van het Staatsboschbedrijf
Met het doel, bij de jeugd liefde aan te kweeken voor Gods schoone natuur met haar heerlijk bosch- en struikgewas en lieflijke zangers, werd door het Staatsboschbeheer verleden Dinsdag 19 April 1927 alhier te Well een z.g. 'Boompjes-plantdag gehouden. Tot medewerking waren aangezocht het onderwijzend personeel met de schoolkinderen en de Harmonie.
In Wellerlooi had deze dag al eerder plaats gevondenop 7 december 1926. Te voet trok men naar de Bosrandweg in het "Burgemeester Peters Park". Zo vernoemd naar de oud-Burgemeester Gerard Peters, die vroeger de bebossing van de heidevelden in deze gemeente krachtdadig aanpakte.
Besturen van gemeenten, die zich verheugen kunnen in het bezit van bosschen en woeste gronden, toonen zich ontvankelijk voor de goede wenken, die zij van het provinciaal bestuur, hetzij de directie van het Staatsboschbeheer hun geeft. Andere beseffen dat zij door aanplant van bosschen en boomen hun gemeente verfraaien kunnen. Hier en daar wordt een zoogenaamde boomplantdag gehouden, waarbij de schooljeugd in de gelegenheid wordt gesteld, mede te werken aan de versiering van het landschap. De commissie kent aan zulke boomplantdagen een groote opvoedkundige waarde toe, evenals aan uitstapjes van schoolkinderen in de vrije natuur, onder leiding van onderwijzers en leeraren. Ook vereenigingen kunnen veel voor het natuurschoon doen.
Bovenstaande artikelen werden in 1927 in de landelijke pers gepubliceerd t.b.v. het bewaren en berschermen van ons natuurschoon.

De Wellse jongens van de lagere school gaven massaal gehoor aan de oproep om te planten. De kinderen werden door de gemeente getrakteerd.

Boomplantdag 19-04-1927. Foto gemaakt door Piet Kessels uit de Hoenderstraat. Op de achtergrond zijn duidelijk en letterlijk de zanderige Maasduinen zichtbaar.
Het kweekterrein van Staatsbosbeheer lag te Wellerlooi aan de Bosrandweg nabij de familie van Riswijk en heette het "Burgemeester Peters Park". Hier, aan de oostkant van de Rijksweg werden in de jaren 1920 en '30 massaal naaldbomen aangeplant, bestemd als mijnhout voor de mijnen in Zuid Limburg. De boompjes werden gezaaid en gespeend door Hannes Deckers en Manus Kersten met medewerkers. Ook Drika Swemers uit het Knikkerdorp werkte er.
(Detail bovenstaande foto)
Actueel

Boekpresentatie goed bezocht.
INSCHRIJVEN VOOR DE TWEEDE DRUK IS MOGELIJK.

Nieuwe filmpjes geplaatst op het YouTube kanaal van Archief Well
OPROEP voor uw eigen video- en filmopnames.