Zoek

Carnaval 8-9-10 februari 1970

Prins Wiel d'n Twedde

1x11 jaar C.V. "de Maasjoerts".


Uit de regionale pers januari 1970.

Nieuwe Prins.

Zaal Klabbers was tot de uiterste hoeken gevuld tijden het prinsenbal 1970. Toen omstreeks negen uur de stemming ten top was gestegen kondigde de nieuwe prins zich aan. In een fraai omhulsel kwam hij onder daverend applaus de zaal binnen. Groot was de verrassing toen bleek dat Wiel Daniels als Wiel den Twedde het Joertsenrijk zal geregen. Wiel is in carnavalskringen geen onbekende. Als lid van de Hofkapel, buutreedner en zanger heeft hij telkenjare het zijne ertoe bijgedragen de Wellse carnaval te laten slagen.

04-01-1970. De nieuwe Prins komt uit op het Prinsenbal


Wiel was lid van de Hofkapel en het viel niet mee om voor de overige leden geheim te houden dat hij Prins zou worden. Hij verzon een goede smoes dat hij later zou komen op het Prinsenbal, waar de Hofkapel speelde en Mich Simons verving hem. Vermomd in een heel oud pak en zijn gezicht in wc papier gedraaid, werd Wiel op het Prinsenbal gekroond tot Prins Wiel d'n Twedde.

Wiel Daniels uit de Grotestraat was onze 1e jubileumprins.


 

Peter Sijberts uit de Papenbeek was in dit jaar de Jeugdprins.


 

Het Alderwieverbal was een van de mooiste avonden die deze Prins meemaakte.  Het Wellse Carnaval werd op zondagmorgen officieel geopend met de Prinsenreceptie, die door vele Maasjoertsen werd bezocht om de prins te komen feliciteren en ook waren vrijwel alle verenigingen afgevaardigd. Ook genoot hij daarna hoog boven op de Prinsenwagen van de optocht en de Joertsen die naar hem zwaaiden. 

Bestuur: voorzitter Jan Janssen - secretaris Rein van Pinxteren - penningmeester Pierre Krebbers - vorst Wiel Rutten - Piet Lamers - Sraar Sijberts - Sjef Vink - ere Joertsin Mia Ummenthum - commandante Marianne Stevens - leider Hofkapel Mart Rötjes.

Raad van Elf: Vorst Wiel Rutten - Jeu van Asten - Màn Eickmans - Lei Gramser - Thei Kessels - Joep Linders - Math Linders -Sraar Sijberts - Wim Sijberts - Albert Thijssen - Harrie Verrijdt.  

Prinsengarde: Aan het begin van het seizoen 1969/1970 waren hiervan lid:: Commandante Marianne Stevens - Mariet Broekmans - Lenie Deckers - Marianne Hendriks - Ria van den Hoef - Marianne Jenneskens - Bep Kessels - Ria Lenssen - Annie Reiniers - Riet Smits - Gerdie Stevens - Maria Stevens. Reserve: Agnes Stevens.

Nieuwe uniformen: De Raad van Elf droeg op het Prinsenbal nog een zwarte broek, wit overhemd en een cape. Op de jubileumreceptie van 24-01-1970 hadden ze voor het eerst de nieuwe uniformen aan compleet met nieuwe muts. Het waren grijze pakken met een donker rode revers.


 

"Carneval vur den ellefde kier", was de titel van de winnende schlager in het 1x11 jubileumjaar van C.V. "de Maarjoerts", gemaakt door Mart Rötjes en Herman (Mantje) Stevens.

Schlager 2: Petra Rutten en verloofde - Op now Well......hatsjekidee. Schlager 3 Frans van Dooren - De Joertse zien alwer ien actie. 


 

Voorzitter en Oud Prins Jan Janssen - Prins Wiel d'n Twedde en secretaris Rein van Pinxteren op de Jubileumreceptie 1x11 C.V. de Maasjoerts.


 

24-01-1970 Jubileumreceptie 1x11 jaar C.V. de Maasjoerts


 

Receptie zondag 08-02-1970


Na de receptie was het haastje repje, want om 2 uur op zondagmiddag startte de "Groeëten optocht". De prijsuitreiking volgde om 14.00 uur in zaal Walaria. Om 20.00 uur was er in de zalen "Onder de Linden" en  "Walaria"  Joertsenbal met live orkesten. Bij Vink speelde op zondagavond de Hofkapel.

 

 

08-02-1970. Op de Prinsenwagen in de optocht.


 

08-02-1970. De Raad van Elf heeft een eigen optochtwagen.


 

08-02-1970. Prins Wiel d'n Twedde met de Garde en de Hofkapel.


 

De wagen van buurt de Halve Maan won de wisselbeker. Andere wagenthema's waren o.a. de Maasbrug - de ontzanding - het Jeugdhuis.  


Maandag 9 januari: Om 13.00 uur startte de Kinderoptocht. Van 14-16.00 uur gingen de Joertskes van de lagere school naar zaal "Onder de Linden" voor het Kriebelbal, waar de Hofkapel speelde. De grotere jeugd ging van 14 -17.00 uur dansen en hossen in zaal "Walaria" met een live band, waarschijnlijk de Wellse "Cabballero's". De carnavalsvereniging zat aan de entree die 1 gulden kostte. Voor de oudere Joertsen en Joertsinnen, destijds de bejaarden genoemd begon om 17.00 uur een Zitting in zaal Vink.

Maandagzitting voor de Wellse bejaarden.


 

Dinsdag 10 januari. Om 14.00 uur ging de vereniging de Prins aan huis afhalen. Er werd buiten een gardedans gedaan en de Hofkapel speelde. Daarna ging men naar het café voor een drankje. Om 15.00 uur was de ontvangst in Eldershome, waar de Hofkapel speelde en er werden enkele buuts gedaan. 

Bij het Carnavalsbezoek aan het Bejaardenhuis "Eldershome" reikte Wiel d'n Twedde 'n fruitmand uit aan Zuster Servula die de Joertsen had verwelkomd. Zuster Landolina werd door Prins Wiel II toegesproken en ze kreeg van hem een onderscheiding. Wiel had ruim 30 jaar geleden bij haar in de klas gezeten op de bewaarschool. 

Dinsdag - Afhalen Prins en in Eldershome.


 

Jeugdgarde: Commandante Jacqueline Lamers - Annette Derks - Herma Cornelissen - Elly Eickmans -Thea Huibers - Willy Jacobs - Francien Koppes - Thary Lamers - Annie Roosen - Ellie Roosen - Marleen Simons - Elly Smits - Marleen Stevens - Paulien Stevens - Joke Verzijl.

Jeugdraad: namen zijn niet bekend.

Alle foto's van de Jeugdcarnaval staan op deze pagina


 


Het gebruik was dat de Vorst met de Raad van Elf op de 11de van de 11de vergaderden. Onderstaande groepsfoto's zijn gemaakt tijdens het prinsendiner bij Vink op 12-12-1970. Het jaar voor Prins Wiel zat er bijna op. De nieuwe prins kwam in januari 1971 uit.

Bèr Simons - Mart Rötjes -  Herman Groenen - Herman Klabbers - Wim Weijs - Jan Kessels - Hay Simons - Piet Linders - Frans Broekmans.

Jeu van Asten - Wim Sijberts - Math Linders - Màn Eickmans - Thei Kessels - Albert Thijssen - Lei Gramser - Joep Linders - Harry Verrijdt.

Vorst Wiel Rutten - Sraar Sijberts - Pierre Krebbers - Rein van Pinxteren - Prins Wiel d'n Twedde - Jan Janssen - Mia Ummenthum - Sjef Vink - Piet Lamers.

Leny Deckers - Mariet Broekmans - Marianne Jenneskens -  Bep Kessels - Marianne Stevens - Agnes Stevens - Ria Lenssen - Ria van den Hoef - Gerdie Stevens - Riet Smits. 

C.V. de Maasjoerts in december 1970


 

Heb jij Carnavalsfoto's? Laat het weten!

Kijk HIER naar de film van de optocht 1970.