Zoek

Boerebrulleft 1974 - 2018

Ontstaan Boerebrulleft in Well in 1974.

Buurtvereniging Well-Kom vond het tijd worden dat in Well ook een Boerenbruiloft zou komen net als in de meeste Limburgse plaatsen op Carnavalsdinsdag. Well-Kom begon door een schitterend voorproefje te geven via deelname aan de zondagoptocht in 1974, dat insloeg als een bom. In 1975 werd voor de eerste keer officieel Boerebrulleft ien Well gehouden. Er werd een Boerebrulleft commissie opgericht met mensen uit Well-Kom onder leiding van voorzitter Nelleke Verbaandert. Bij de Kuluut in Wellerlooi en De Ruuk in Blitterswijck werden draaiboeken opgevraagd waardoor het wiel niet helemaal opnieuw hoefde te worden uitgevonden. 

Enkele regels werden opgesteld:

We vieren Boerebrulleft zoals een echte boerenbruiloft aan het begin van 1900 gevierd werd. Dat gebeurt dan in de kleding, die de boerenfamilies uit die tijd bij zon- en feestdagen gewend waren om te dragen. Mannelijke bezoekers in een zwart pak, boerenpet en zwarte schoenen of (schoongeschuurde) nieuwe klompen. De boerin draagt een hooggesloten blouse met lange mouwen en een zwarte rok die tot aan de enkels reikt, in ieder geval een eind onder de knie. Daaronder zwarte kousen en zwarte schoenen. En een hoofddeksel, zoals bij de boer een hoed of pet en bij de boerin een liefst originele knipmuts.

De Boerebruid en de Boerebruidegom pakken op Boerendinsdag groots uit. Bruidegom in feestpak: in zwarte- of strepenbroek met slipjas (of een billentikker), een wit overhemd met vadermoordenaar (hoge kraag met punten) met een plastron (een brede das.) Zwarte schoenen en een zwarte hoed of pet. De bruid komt in rijke kledij, zoals een blouse met kanten kraag, lange rok en met een pelerine (schoudermanteltje). Ook draagt ze een knipmuts. Hoe rijker de boer, des te mooier de knipmuts van zijn vrouw. Breed kant in de nek en een groot aantal plooien getuigen van die rijkdom. Vandaar het spreekwoord: "Wie het breed heeft, laat het breed hangen".

Het is niet noodzakelijk dat het boerenpaar buiten de Vastenavond om ook een echtpaar is. Bruid of Bruidegom hoeven geen vrijgezel te zijn. Ze moeten echter wel verliefd zijn op de Vastenaovend en die liefde overdragen op het gezelschap en de overige bruiloftsgasten op Carnavals-Boerendinsdag.

Carnavalsdinsdag.

Het hoogtepunt van de Boerenbruiloft is de trouwerij met het in de 'onecht’ verbinden van de bruid en bruidegom door de al even neppe ambtenaar van de Boerestand. Op de receptie geven de bezoekers een cadeau in natura. De opbrengst, na verloting van deze cadeaus, is voor de organiserende vereniging.

Al met al een gezelig rollenspel dat sinds 1975 niet meer weg te denken is bij Vastenavond vierende Maasjoertsen en Maasjoertsinnen. 

Well-Kom heeft de Boerebrulleft 11 jaar lang georganiseerd met nep ambtenaar van de Boerenstand Vic Timmermans, daarna werd dit o.a. door diverse verenigingen en ook weer voor een langere periode door de Ald Prinsen gedaan totdat er een vaste Boerecommissie kwam van CV de Maasjoerts.

♥ ♥ HART VOOR DE BOEREN!


Dat mag beslist gezegd worden over Thea Peeters - Rutten en Riek Klabbers - Jacobs. Thea vormde met haar Ton het eerste officiële boerenbruidspaar. Samen met haar zus Riek zorgde ze ervoor dat de corsages van het hele boerengezelschap en het prachtige boerenbruidsboeket er perfect uitzagen en uitzien. Ja, dat leest u goed want zij zijn de boeren trouw vanaf het allereerste begin tot op de dag van vandaag, Daarnaast verzorgen zij ook de tafelversieringen tijdens de carnavals-boeren-dinsdag. Mooi is ook dat vanaf het begin de boerenkool die gebruikt wordt bij het uitkomen geleverd wordt door Huub Eickmans en de boerenkool voor het boerenfeest op vastenaovesdinsdag wordt al vanaf het begin geleverd is door Hen Luypers (Vossenheuvel). Natuurlijk  allemaal belangeloos. Thea en Riek zorgen op dezelfde wijze ook vanaf 2013 voor de Jeugdboerkes op Carnavalsmaandag.

 
Toch prachtig dat er mensen als Riek en Thea zijn, daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen want we kunnen in Well niet zonder zulke mensen met het hart op de goede plaats voor de Wellse gemeenschap!

Maasjoertse Hoi - Boere Hui !!

Heb jij nog Boerebrulleftfoto's voor dit album?

Neem dan contact op met Marleen Timmermans  via het contactformulier.