Zoek

Camps Nougat en suikerwerken.

De snoepkraam van Camps in de jaren '60

Gerard Camps (1814-1898) zette omstreeks 1870, met zijn zoon Louis (1853-1935), tijdens de kermis in Horst een paar planken op schragen en hing er een zeil boven. Op de planken zette hij zelfgebakken waren als speculaas, koek en oliebollen. De eerste snoepkraam was een feit....

Nadat Louis de befaamde Camps-mop - een ronde koek met een gat er in en rode suiker er op - had uitgevonden, ging het aanzienlijk beter met de omzet. Voor èèn cent was hij te koop.

De snoepkraam van Camps in de jaren '80

De snoepkraam werd in de eerste jaren, (einde 1800), vervoerd met een hondenkar. Na een tijd kon Gerard Camps het zich permitteren met paard en wagen te gaan. Uiteindelijk had men vrachtauto's.

De achterkleinzoons van Gerard; Lowie - Gerard - Piet zetten de exploitatie van de nougat - suikerwerken kramen voort. Daarvoor had dat hun vader Jean gedaan.

Ook andere veranderingen vonden geleidelijk aan plaats. Een voorbeeld is het assortiment. Tot aan de tweede wereldoorlog werden voornamelijk taaitaai, speculaas poffertjes en oliebollen verkocht. En natuurlijk de legendarische Camps moppen. Later maakte het gebak plaats voor zuurstokken, spekken, wijnballen en verrassingszakken. Het aanbod groeide gigantisch en op een zeker moment was het niet meer mogelijk alles zelf te maken. De oven van de bakkerij ging dan ook uit en weer later in 1974 ging ook de winkel dicht.

Op de kermis in 1939 werd plotseling op bevel van de politie de kermis afgelast vanwege de mobilisatie.

Een jaar later stond de familie Camps in Blerick, het was 12 mei. Twee dagen eerder waren de Duitsers Nederland binnengevallen. De kermis ging nog maar heel even door, want 's middags waren de Duitsers al in Blerick en moest de kermis afgebroken worden. Al het snoepgoed moest terug naar de fabriek....

Totdat ze stopten kwam de firma Camps ook iedere kermis naar Well. De snoepkraam stond altijd in de Grotestraat aan de Maas nabij Café 't Veerhuis van Nellie Drissen (nu Restaurant Brienen aan de Maas). Met een dubbeltje of stuiver werd op het glas getikt, om aan te geven dat je iets wilde kopen.

De familie Camps in 1989.

( krantenfoto DvNL)