Zoek

Carnaval 24 t/m 27-02-1979

Prins Twan d'n Urste

Motto van de Prins: AS GEEJ NIE GOT, DAN KÔMDE NURGES !


 

Twan Huijs was in het gemeentehuis naar een Raadsvergadering geweest. Het was in Bergen aan de Rijksweg in café de Nieuwe Aanleg waar hij met gemeenteraadslid Jan Janssen na afloop zat toen deze aan Twan vroeg of hij de nieuwe prins van de Maasjoerts wilde worden.Twan heeft de Maasjoerts voorzitter toen gezegd dat hij daar toch wel even over na moest denken. Maar uiteindelijk kwam er een volmondig JA en daar heeft hij nooit spijt van gekregen.


 

Behoorlijk nerveus neemt Twan Huijs de tekst van zijn proclamatie nog eens door in huize Timmermans.

Op de avond van het Prinsenbal zijn de a.s. prins en zijn vrouw Jeanne achterom het huis van vorst Vic binnengeloodst. Na de koffie met vlaai en een stevige borrel was het nog wachten op de Raad van Elf voordat de prins onder een grote Maasjoerts naar zaal Walaria gebracht werd. Daar zaten de Joertsen en Joertsinnen met het nieuwe Boerengezelschap in spanning te wachten.  Ondertussen bleven Jeanne met Marleen, de vrouw van de vorst, wachten op een telefoontje van een Maasjoerts bestuurslid. Die zou bellen zodra de nieuwe prins uit was en dan pas konden de twee dames ook naar de zaal komen. 


 

Slechts een handje vol mensen wist wie er onder de grote Joerts zat. Zelfs Alexander, de zoon van Jeanne en Twan waren ze "vergeten" het te zeggen. Die dacht dan ook dat hij straal voor de gek gehouden werd toen hij gebeld werd en kwam niet naar de zaal die avond.


 

De Proclamatie van Prins Twan d'n Twedde.


 

De buurt uit de St.Vitusstraat bouwde de prinsenwagen. Hierdoor ontstond een hechte groep die zich vanaf toen Carnavalsclub Santa Vita noemden en nog 11 jaren succesvol meetrokken in de optocht met diverse wagens en creaties.


 


 

Twan was langer dan normaal Prins omdat Greet en Wim Sijberts (lid van de Raad van Elf) in januari 1980 25 jaar getrouwd waren en er met de Maasjoerts vereniging ook een Prins naar het feest moest. Na de oprichting van de Ald Prinse Cômpeneej werd Twan penningmeester van deze club. Hij werkte op de Rabobank in Well en was hier verantwoordelijk voor de verzekeringen.

Twan Huijs *Bergen 20-08-1945 †Well 17-01-2006.