Zoek

Siebengewald

 


 

Mobilisatie 1914-18 met soldaten van de Grenswacht aan de Duitse grens bij de woning van Theodorus en Petronella Reintjes - Bodden.

v.l.n.r. Willem (*1902) en Sjaak Reintjes (*1906 - later pastoor te Siebengewald) met vader Dorus Reintjes. In de deuropening waarschijnlijk moeder Reintjes met een dochter.


 

1914. Echtpaar Peter Johannes Rijnders - Theodora van Stiphout. Zij waren de uitbaters van café G. Deckers.

Het zijn de grootouders van Door Rijnders, getrouwd met Jan Swemmers uit het Elsteren.


 

Tekst op het bord van Schutterij Ons Genoegen: Mobilisatie 8/11 1914 Grenswacht Siebengewald.

De foto is gemaakt bij Verlof G. Deckers van bovenstaand echtpaar. Adres C 128 


 

Jan en Door Swemmers-Rijnders trouwden op 03-10-1963


 

Boerenhoeve in  de buurt Aldorp, vlak aan de Duitse grens.


 

Het schoolhuis.  In het rechtse gedeelte woonde het schoolhoofd en in het andere gedeelte werden de kinderen onderwezen. Nadat men later aparte scholen kreeg voor de jongens en de meisjes bleef dit gebouw in gebruik als woning van het hoofd van de jongensschool.

Dit schoolhuis werd gebouwd toen Siebengewald  een zelfstandige parochie werd. Tot 1863 viel men onder de parochie van Afferden. De mensen moesten anderhalf uur lopen. In de akte van de nieuwe St. Jozef parochie staat o.a. dat hier toe behoren: de gehuchten Siebengewald, Kreeftenhei, Flieray, De Vrey, De Koekoek, aan den Grenzen op de Belt, grote en kleine Horst.


 

Op 5 mei 1945 maakte pater Canutus uit Well (Jan Peters van de Grote Waaij) deze foto van wat er nog over was van de kerk.


 

De huidige kerk van de St. Jozef parochie.

De nieuwe kerk werd niet op dezelfde plaats gebouwd als de oude. De kerk kwam in een nieuw deel van het dorp, met als achterliggend doel in de verspreide bebouwing van Siebengewald te komen tot de vorming van een dorpskern. Dit is niet gelukt, het dorp bestaat nog steeds uit twee delen. Architect voor de nieuwe kerk werd Lerou uit Venray. De eerste steen werd gelegd op 10 juli 1955. Op 8 september 1956 werd de kerk ingezegend.


 

Pastoor Sjaak Reintjes op de receptie van de Wellse Boerenleenbank / Boerenbond op 06-12-1961


 

De grensovergang  toen die nog om 24.00 uur gesloten werd.


 

Zus Hagens uit de Sterrenbos met Riky en Kitty Kersten. Zus had veel contact met de familie Gerrit en Corrie Kersten uit Siebengewald. (Gerrit was muzikant en had de bijnaam Gerrit d'n Tuufert)


 

  >> Meer historische informatie over Siebengewald

Ben je op Facebook zoek dan Mien Durpke Siebengewald op voor honderden foto's van dit dorp.

Website Mien durpke Siebengewald